1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермерите в Нидерландия и Германия отново на улицата

Фермерите в Нидерландия и Германия отново на улицата

В призива към своите привърженици, организаторите на протеста настояват фермерите да излязат на улицата и да упражнят масивен натиск

На 5 февруари фермери от цяла Нидерландия за пореден път ще се съберат в Хага, за да протестират срещу селскостопанската политика на правителството. С този митинг те се надяват да окажат сериозен натиск за предвидените същия ден разговори между премиера Марк Руте и представители на протестиращите. В срещата ще участва и министъра на земеделието Карола Шаутен.
 
В призива към своите привърженици, организаторите на протеста настояват фермерите да излязат на улицата и да упражнят масивен натиск. Мотото на протеста е „Не приемаме вече никакви жертви от страна на селяните, не приемаме нашите семейства да страдат, бяхме дотук". Ако правителството не покаже достатъчно респект за труда на фермерите, те заплашват да "превземат" Хага, за да бъдат видени и чути. Срещата между Руте и стопаните е поредният опит за намиране на компромис. При предишните разговори бе договорено да отпадне принудителното държавно изкупуване на ферми с цел намаляване на вредните емисии. Такова отчуждаване беше предвидено в първоначалния план на кабинета. Фермерите обаче не вярват, че тази договорка ще бъде спазена и затова отново ще протестират.
 
Недоволство сред фермерите има и в Германия. В нощта срещу понеделник 250 стопани с трактори блокираха централния склад на най-голямата верига за хранителни стоки в северната част на страната. Повод за протеста е рекламна кампания по случай 100-годишния юбилей на фирмата, в която се казва, че в магазините й цените на продуктите са най-ниски. Според фермерите това показва липса на респект и омаловажава техния труд. С блокадата на склада те поискаха рекламната кампания да бъде спряна моментално. В противен случай протестът ще обхване и други обекти на компанията, заплашиха те. Ултиматумът им изтича в 18 часа днес.
 
Ниските цени на храните ще бъдат и основната тема при свикана следващия понеделник среща между канцлера Ангела Меркел и представители на водещите търговски вериги в страната.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.