1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Германия с по-малка реколта от картофи

Германия с по-малка реколта от картофи

Тазгодишната реколта от картофи в Германия се очертава да бъде по-слаба от миналогодишната. Очакваното количество няма да бъде по-голямо от 10 милиона тона, обобщават от министерството на земеделието в Берлин.
 
В сравнение с 2020 година реколтата ще бъде с 9 процента по-малка, като изостава с по-малко от половин процент от средното количество за последните пет години.
 
Основен фактор за по-слабия резултат е по-малката засадени с картофи площ, показват данните. За тазгодишната реколта фермерите във Федералната република са заделили малко над 259 000 хектара, т.е. с 5% под 2020-та. Най-голям производител остава провинция Долна Саксония, която държи 45 на сто от площите, следвана от Бавария с 15 и Северен Рейн-Вестфалия с 14 %.
 
Друга причина за по-малката реколта са неподходящите метеорологични условия. През необикновено студената пролет посевите са се развивали много бавно, а променливото и влажно време през лятото е облагодетелствало гъбични инфекции, намалили качеството и количеството. Прибирането на реколтата е започнало със закъснение, понеже през август на много места земята е била прекалено влажна и навлизането на техниката в нивите е било невъзможно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.