1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Германия удвоява площите със слънчоглед

Германия удвоява площите със слънчоглед

Въпреки това реколтата няма да покрие нуждите

На фона на прекъснатите доставки от Украйна, тази година германските земеделци рязко увеличиха площите със слънчоглед. Въпреки това реколтата няма да покрие нуждите, прогнозират от Земеделския съюз.
 
През 2022 в страната със слънчоглед са засети малко над 85 000 хектара, което е двойно повече, отколкото през миналата година. Тенденцията за увеличаване на площите започна преди няколко години, но в сравнение с други държави в Европейския съюз Германия остава малък производител с дял от едва половин процент. Лидери в тази класация са Румъния, България, Испания и Франция.
 
Според Германския земеделски съюз слънчогледът и занапред ще остане нишова култура, засявана предимно върху сухи и непродуктивни земи. Такива са площите в провинция Бранденбург, където тази година бяха засети 30 000 хектара, при малко под 17 000 през 2021.
Основната причина за допълнителните площи са добрите изкупни цени, предлагани от маслобойните в Германия. През миналата година един тон слънчогледово семе се изкупуваше за 250 евро, сега се предлагат двойно повече. Дали това ще се запази и догодина, зависи както от метеорологичните условия, така и от ситуацията в Украйна, изтъкват експертите. Въпреки че слънчогледът е по-устойчив на засушаване от други култури, тази година на места посевите са увредени от недостига на влага. През 2021 година Германия покри едва 8% от потреблението на слънчогледово олио от собствено производство. Внесени бяха 500 000 тона, предимно от Нидерландия, Унгария и Украйна. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.