1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Глобалната зърнена реколта ще достигне 2,17 млрд. тона

Глобалната зърнена реколта ще достигне 2,17 млрд. тона

Потреблението ще продължи да расте и ще достигне 758 милиона тона

Глобалната зърнена реколта през новия сезон ще достигне 2 милиарда и 170 милиона тона, прогнозират експертите от Световния съвет по зърното. Допреди месец очакванията бяха за 10 милиона тона по-малко.
  
Положителната корекция се обяснява най-вече с оптимистичните прогнози за китайската царевична реколта, която може да е в размер на 260 милиона тона. В същото време фермерите в Съединените щати ще приберат близо 348 милиона тона царевица, вместо досега очакваните 344 милиона тона. Като цяло Съветът по зърно изчислява царевичната реколта на 1 милиард и 111 милиона тона, или с 8 милиона тона повече, отколкото през миналия сезон.
 
За пшеницата анализаторите посочват световна реколта от 761 милиона тона, което е с 28 милиона тона над миналогодишния резултат. За догодина се очакват даже 765 милиона тона, основно заради разширени с процент и половина до 220 милиона хектара площи. Ръст на площите има в Русия и Съединените щати, докато за Европейския съюз се предвижда свиване до 25,3 милиона хектара.
 
Що се отнася до потреблението на пшеница, то ще продължи да расте и ще достигне 758 милиона тона, смятат от Съвета. Ще се увеличи производството на храни, докато използването за фуражи ще бележи спад, прогнозират експертите.
 
Към края на следващия сезон крайните запаси от пшеница ще достигнат рекордните 280 милиона тона, достатъчни да покрият повече от една трета от световното потребление.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.