1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Хиляди берачи на чай в Бангладеш спират работа

Хиляди берачи на чай в Бангладеш спират работа

Преди да излязат в безсрочна стачка, работниците няколко дни спираха работа за по два часа

Близо 150 000 работници в плантациите за чай в Бангладеш стачкуват вече трети ден с искането за по-високи надници. От профсъюза заявиха, че никой няма да бере чай или да работи във фабриката за преработка, докато исканията не бъдат изпълнени.
 
В момента минималната надница за берачите е 120 така на ден, или около 1 евро и 20 цента. На фона на галопиращата инфлация в Бангладеш синдикатът настоява за увеличение на заплащането на 300 така дневно, докато работодателите предлагат едва 14 така повече. Преди да излязат в безсрочна стачка, работниците няколко дни спираха работа за по два часа.
Те се оплакват, че сегашната надница е крайно недостатъчна и с нея едва изхранват семействата си. За други разходи, като лекарства или образование на децата, не остават никакви средства.
 
От съюза на работодателите изтъкват, че не могат да си позволят да плащат по-високи надници, тъй като производствените разходи са се покачили. Хуманитарни организации ги обвиняват, че се отнасят с берачите като с роби и ги експлоатират. Плащайки подкупи на властите, които отговарят за трудовото законодателство, собствениците на плантации от години държат надниците на работниците на едно от най-ниските нива в света.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.