1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Какви са правилата за сезонните работници в Швейцария?

Какви са правилата за сезонните работници в Швейцария?

Всички държави, които не граничат със Швейцария, се считат от властите за рискови

Седмици преди началото на сезона на аспержите, швейцарските власти публикуваха правилата за привличане на сезонни работници в селското стопанство. Като цяло няма големи промени спрямо миналата година.
 
През пролетта на 2020-та стопаните в Швейцария имаха затруднения да набират работна ръка от чужбина, тъй като тогава бяха въведени строги мерки с цел борба с коронавируса.
 
Допреди пандемията чуждестранни сезонни работници от Европейския съюз можеха да влизат в Швейцария без разрешително за престой, стига да не работят повече от 90 дни в рамките на една година. 
 
Към днешна дата всеки чужденец, притежаващ валидно разрешително за престой, може да влиза в страната. За граждани на Европейския съюз няма никакви ограничения, но властите съветват тези хора да си набавят договор със стопанството, в което ще работят.
 
За лица, които преди влизането си в Швейцария са пребивавали повече от 10 дни в страна или регион с повишен риск от инфекция с Ковид-19, сега е въведена 10-дневна карантина. Всички държави, които не граничат със Швейцария, се считат от властите за рискови.
 
Това се отнася и за България. Сезонните работници от тези държави трябва да представят актуален отрицателен PCR-тест, не по-стар от 72 часа.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.