1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 5000 грузинци ще помагат в Германия

5000 грузинци ще помагат в Германия

Тази година германските фермери за пръв път ще могат да наемат сезонни работници от Грузия. Спогодба между двете страни позволява до 5000 грузинци да помагат при прибирането на аспержи, ягоди и други култури.
Най-много сезонни работници от Грузия ще бъдат назначени в провинциите Баден-Вюртемберг и Бранденбург, съобщават от Федералната агенция по заетостта. По неофициални данни кандидатите за работа в Германия са били 80 000, което е малко над 2% от населението на бившата съветска република. Договорката между Берлин и Тбилиси предвижда бройката от 5 000 да се увеличи при нужда.
Наемащите ги германски стопани се задължават да плащат на работниците законоустановената минимална надница, като нямат правото да приспадат пътните разходи. За престоя си във Федералната република грузинците не се нуждаят от виза. През миналата година германските стопани, отглеждащи аспержи и ягоди, имаха сериозни затруднения при намирането на работна ръка, защото точно в сезона беше първият пик на коронакризата. Това не позволи на традиционните помощници от Полша, Румъния и България да пътуват за Германия, и въпреки че имаше много доброволци, предимно студенти и безработни, част от реколтата остана неприбрана. Само в провинция Бранденбург 17% от аспержите останаха на полето. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.