1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как да се справим с кризата в зеленчукопроизводството

Как да се справим с кризата в зеленчукопроизводството

Решението е по-високи добиви и по-качествена продукция

Лебозол

Атанас Серафимов, зеленчукопроизводител, с. Лешница

Атанас Серафимов е един от първите, който изкарва продукция домати на пазара. Разказа, че високите инвестиционни разходи ще компенсира с богата реколта. От няколко години работи по специална технология препоръчана от Лебозол.

„Компромис по отношение на храненето на растенията не правим. От няколко години практикувам технологията, препоръчана ми от Лебозол, и мога да кажа, че добивът и качеството на продукцията е на висота. Много съм доволен. Растенията са изравнени до последна китка, плодовете са красиви, едри, ароматни и вкусни. Използваме цялата гама продукти на Лебозол и при другите ни зеленчуци. Накрая резултатът е истински.“

 А коя е истинската технология?

В началото винаги е Аминозол®. Чист природен продукт, който съдържа между 56 и 58% органична субстанция и пълен набор от аминокиселини - над 20 на брой. Аминокиселините са основен градивен елемент, като в природата се намират в различна форма. Растенията могат да приемат само L-аминокиселини. Когато попаднат в растенията, аминокиселините се включват директно в кръговрата и обмяната на веществата. Една от водещите аминокиселини в Аминозол® е Глицин. Той е градивен елемент в синтеза на хлорофила. Освен това той участва в синтеза на други биомолекули, като хормони, витамини, пигменти, ароматни вещества и други.

Прилагаме Аминозол® през цялата вегетация от фаза разсад до последно плододаване. Той помага на растението, като работи както за корена, така и за надземната маса - тя стои по дълго време физиологично активна, репродуктивните органи се оформят по-добре и растенията достигат своя потенциал.

Елементите, които са отговорни за качеството на цъфтежа, са бор, фосфор, мед и цинк. Когато прилагаме Аминозол® в комбинация с Lebosol®-Бор в първоначалните фази, ние работим именно за качеството на цъфтежа. Прилага се в доза 100 и 150 мл/дка в зависимост от работния разтвор или на всеки прираст между 70-80 см е добре да се използва, за да се запасят растенията.

След втора китка на доматите се прилага специализираният листен тор Lebosol®-КвадроМаксС СК. В него има 5,1 % обща мед (Cu) като меден оксихлорид 80 г/л, 8 % общ манган (Mn) като манганов карбонат 125 г/л, 6,4 % общ цинк (Zn) като цинков оксид 100 г/л. Листинят тор е изключително мек като действие, подходящ е да се комбинира с различни ПРЗ и неговата многофункционалност се изразява в много направления, като отговаря както за имунитета на растенията, така и за здравия листен апарат и генеративни органи - здрава китка с повече плодове. Знаем, че след като я задържим в малка фаза и тя успее да започне да работи и да се оформят еднакви плодове, то вдигаме количеството и качеството на продукцията още в самото начало.

Теодора Томова

Теодора Томова, регионален мениджър в Лебозол за Югозападна България

Има различни фактори, които могат да попречат на нормалното отглеждане на зеленчуците, предупреди регионалният мениджър в Лебозол за Югозападна България Теодора Томова. Когато имаме случаи, при които влажността се задържа по-дълго в почвата, имаме блокиране на микроелементи. Лебозол дава прекрасно решение с Lebosol®-КвадроМаксС СК.

„Нашите продукти са направени в повечето случаи да бъдат приемани изцяло чрез листната маса. Листното подхранване заема основна част от храненето на растенията, през годините се доказа като важно перо в технологията за отглеждане въобще на всички земеделски култури. С него можем да помогнем за повишаване на добива между 20 и 40%. Това, че всеки наш продукт е формулиран по нова технология, го прави съвършения продукт, който се усвоява от листната маса. Попадайки върху листото, се усвоява, като директно даваме готов материал за изграждане на растенията. Икономически е изгодно, защото когато имаш качествена продукция и високи добиви, инвестицията в листен тор Лебозол се оправдава многократно.“

Димитър Трайков

Димитър Трайков, агроном, зеленчукопроизводител

 

Димитър Трайков е агроном по професия и производител на зеленчуци. Той също прилага технологията на Лебозол. Разказва, че проблемите в оранжерията до голяма степен са елиминирани с продуктите на Лебозол.

Така, например, водата, с която поливат, е полуминерална и това затруднява усвояването на калция, а с напредване на температурите навън той става все по-трудно усвоим през по-високите части на растенията. При недостиг на калций се получава продукция с ниско качество - дребни плодове и черно напетняване, което влошава търговския вид на доматите. Проблемът е решен с Lebosol®-Калций-Форте СК. Прилага се веднъж седмично. Стартира се с около 500-600 мл/дка в начална фаза от развитие на растенията, като в пълно развитие достига до около 1 000-1 200 мл/дка. Освен това при доматите се практикува почистване на листата в по-долните етажи, тогава се отварят рани - вход за болести. Именно този листен тор ги калцира, а солта на мравчената киселина, налична в него, придава дезинфектиращ ефект.

„Без продуктите на Лебозол добрият добив е немислим. Качеството на продуктите им е перфектно, добре формулирани са и са направени така, че да решат всеки проблем и да наваксат недостига от хранителни вещества.“

Изводът е: Добре нахранените растения са здрави, имат повишен имунитет, а това спестява използване на химически ПРЗ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.