1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как да смекчим влиянието на климатичните промени върху добивите?

Как да смекчим влиянието на климатичните промени върху добивите?

Лебозол® е решението за преодоляване на климатичния стрес

Как листните торове могат да помогнат за адаптиране на растенията към засушаване и как по ефективен начин може да бъде редуцирано азотното торене с помощта на микроелементите. Отговорите на тези въпроси бяха дадени от специалисти на семинар във Велико Търново. Организатор на събитието е фирма Лебозол®, а гостите - доволни клиенти, дългогодишни партньори на немската компания.

Митьо Митев, представител на агроцентър, Севлиево:

„Работим с Лебозол много добре, коректен партньор са. Клиентите ни търсят продуктите им, което означава, че са доволни. Цената им е достъпна, а ефектът от приложението им им е голям. Зърнопроизводителите търсят много продукта Тотал Кер, който е ефикасен за подхранване на семената с течни хранителни вещества, отделно има най-забележим ефект на площи със затруднена достъпност на важните за културата микроелементи.“

Рени Стефанова, агроном в ЗК, с. Ковачевец:

„Работим с продуктите на Лебозол® от доста време и сме изключително доволни, особено от аминокиселините им. Имали сме случаи, в които растенията са били без шанс да оцелеят, поради хербициден стрес, но след третиране с Аминозол те се съживяват и дават добри добиви.“

За да бъде успешно земеделското производство, то трябва да се адаптира към промените в климатичните условия. Сушата, промяната в сезоните, топлите зими, поройните дъждове са само част от проблемите. Фирма Лебозол® може да отговори на предизвикателствата на климата и да помогне на земеделските стопани да получат по-добри добиви от културите, увери продуктовият мениджър Янко Борисов по време на семинара във Велико Търново.

Основен акцент в презентацията му бяха климатичните условия, които водят до проблеми в развитието на културите и налагат адекватни решения. Едно от тях е подаване на листен тор с аминокиселини. Най-мощният от тях е Аминозол.

Трябва да се знае, че равномерното даване на калий през целия сезон е най-подходящо за растението. Така, когато стресът е достатъчно силен, то да разполага с потенциала да използва този калий в точния момент.

Борът е труден за усвояване елемент, но е много важен, защото отговаря за правилното развитие на корена и за усвояването на калия и фосфора. Лебозол има нов продукт - АквеБор СК, единствен на пазара, заради специалната формулировка. Добре снабдените с манган растения консумират по-малко вода. Така по време на суша те ще преживеят без стрес, защото добре снабдените растения с микроелемента имат по-добре функциониращи механизми за контрол.

От Лебозол имат решение как да се намали азотното торене. Известно е, че азотът подлежи на сериозни загуби. Това е основна причина за прилагане на по-високи торови норми. Ето защо, ако повишим ефективността му на усвояване, ще обърнем тенденцията. Добрата стратегия за това включва на първо място избор на органични торове с високо съдържание на аминокиселини, използване на мезо- и микроелементи.

Сяра 800 СК повишава ефективността на усвояването на азот с 35%. Едновременно с това контролира болестите, съдържанието на протеини и масло, повишава добива.

Манган 500 СК повишава ефективността на усвояването на азот с 10%, като ускорява ензимната активност, която има критична роля за асимилацията и употребата на азот. Освен това стимулира фотосинтезата, усвояването и транспорта на хранителните вещества и поддържа нормалната функция на корените.

Торовете на Лебозол® дават сигурност на земеделците, че могат да получат високи добиви, независимо от промените в климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.