1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна

Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна

За да не се разхищават зеленчуци от момента на събирането им на полето до покупката им, се работи за удължаване на техния „живот на рафта“

Според най-новото изследване на Организацията за прехрана и земеделие към ООН, 17% от произведената по света храна бива изхабена. Част от нея дори не стига до крайните потребители. Причините за това са много – атаки на полетата от насекоми, нападения от вирусни болести или плевели, или недостиг на работна ръка, която да събира продукцията навреме.

Зеленчуците може да понесат щети също по време на складирането или транспортирането им. Нерядко годна храна се похабява в магазините, както и в домовете на хората и ресторантите. Това се случва по-често в икономически развитите страни, където цените на храните са достъпни за голяма част от населението. От друга страна, в по-големите градове домакинствата разполагат с ограничено пространство за съхранение на храната в дома си, което също създава риск от разваляне и бракуване на храна. В отговор на тези фактори и непрекъснато променящите се климатични условия, иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението.

Селекционерите на Синджента използват напредъка на науката, за да отглеждат зеленчуци, които се представят отлично в по-суха среда и имат собствена защита от вредители и болести. Вследствие от наблюдението и изследването на естествените генетични характеристики на зеленчуците, се култивират нови сортове с устойчивост на суша и по-високи температури. Вече е създаден такъв хибриден сорт карфиол. Традиционните сортове карфиол са изключително чувствителни към слънцето в периода, когато розетките на зеленчука започнат да се разтварят. При излагане на слънце в този етап от развитието им, бялата розетка, която консумираме, придобива оцветяване в кафяво. Затова се препоръчва главите да бъдат покрити с част от листата, но този процес се извършва само ръчно и изисква много време и човешки труд. Тази част от отглеждането на карфиол вече може да бъде избегната с иновативния сорт на Синджента, който запазва белия си цвят и текстура, дори при интензивно излагане на слънце.

Карфиол

Култивирането на хибридни сортове зеленчуци улеснява процеса на обработката им, което спестява време и усилия на производителите и по този начин те достигат до крайните потребители в свеж вид. След консултации със земеделците, които работят директно на полетата, експертите на Синджента достигат до идеята за иновация и при броколите. Тъй като стъблата на традиционните сортове са много твърди, те се събират трудно и не са годни за консумация. Затова Синджента вече предлага хибриден сорт с по-меки стъбла, които могат да се събират механично, а освен това имат и добри вкусови качества, така че цялото растение може да бъде използвано за храна.

За да не се разхищават зеленчуци от момента на събирането им на полето до покупката им, се работи за удължаване на техния „живот на рафта“. Тези усилия дават резултат в новия сорт домати Caniles. Тяхната трайност от три седмици позволява да бъдат транспортирани на по-дълги разстояния до географски точки, в които целогодишното производство на домати е невъзможно.   

домати Caniles

Борбата с разхищението на храна е един от глобалните проблеми в наши дни. Използването на естествено заложените характеристики на растенията и култивирането им в нови хибридни сортове, благодарение на научното развитие, извеждат Синджента на предните редици в преодоляването му.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.