1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Новият хибриден домат Малдуо преодолява вируса на бронзовостта

Новият хибриден домат Малдуо преодолява вируса на бронзовостта

Превантивните мерки са ключови в борбата срещу вируса, тъй като не съществуват конкретни химически средства за спасяване, след поява на заразата

Годината започва със значителни трудности за родното зеленчукопроизводство. Повишените цени на електроенергията и газа носят още по-голяма несигурност за собствениците на оранжерии през предстоящия сезон. Освен нестабилната икономическа обстановка, сериозна заплаха остава и широкото разпространение на вирусни заболявания. Сред най-рисковите за реколтата от домати е вирусът на бронзовостта, срещу който вече има ефективно решение – хибридният сорт Малдуо.

Бронзовостта по доматите причинява отличителни белезникаво-жълти пръстени върху зрелите плодове. Наличието на заразата се забелязва и по листата. След като бъдат засегнати, растенията обикновено забавят своето развитие, а листата получават бронзово-виолетово оцветяване, от което произлиза и името на това заболяване.

Вирусът се предава чрез насекомото трипс – бързо зелено-кафяво насекомо с размери 0,8 - 0,9 мм. Заразените насекоми се хранят с част от растението и по този начин предават вируса на частта от домата, която са консумирали. Растенията могат да бъдат заразени още на етап разсад в оранжерията. След разсаждане, най-ясните симптоми на бронзовост при доматите са спиране на растежа и спад в броя или пълна липса на плодове.

Превантивните мерки са ключови в борбата срещу вируса, тъй като не съществуват конкретни химически средства за спасяване, след поява на заразата. Препоръчва се упорита борба с плевелите не само на местата, където има доматени посеви, а и в близките площи. Ако има растения с видими петна на етап разсад, не трябва да се пресаждат. В случай, че болестта не е обхванала всички части, може да се премахне само инфектираната част и зоната около нея. При заразяване с по-голям мащаб, премахването на заразените растения, веднага след откриването на заболяването, предотвратява разпространението. Въпреки това, този метод за отстраняване води до сериозни загуби.

Malduo

Най-ефективният и щадящ околната среда метод за борба с вируса е изборът на хибриден сорт с висока устойчивост. В отговор на този проблем, селекцията на Синджента вече предлага новия розов домат Малдуо. Най-отличителната му характеристика е високата устойчивост на бронзовост, която е изпитана в реални условия в България. Новият хибрид е отглеждан целенасочено в няколко български оранжерии с изразена проява на бронзовост в продължение на два сезона. Малдуо се представя отлично. Опитите доказват, че сортът е устойчив – доматените растения и плодовете не проявяват симптоми на вируса.

Новият розов домат е подходящ за отглеждане в оранжерии от ранна пролет до късна есен. Има изразено балансиран вегетативно-генеративен растеж. Сред предимствата на Малдуо е, че дори и при ниски температури, плодовете остават затворени. Доматите са изравнени по форма и размер със средно тегло между 240 и 280 г. Сортът притежава и средна устойчивост на нематоди.

Malduoo

Благодарение на високата устойчивост на новия хибриден сорт Малдуо, производителите, които срещат проблеми с вируса на бронзовостта, могат да са спокойни и да очакват успешна реколта от розови домати с атрактивен търговски вид. Малдуо вече е наличен на българския пазар – семената могат да бъдат намерени в дистрибуторската мрежа на Синджента. Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.