1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Какъв добив от пшеница се очаква у нас през тази година?

Какъв добив от пшеница се очаква у нас през тази година?

На фона на ръст на световното производство

Вървим към абсолютен рекорд по производство на пшеница в България. Това разкри пред Агро ТВ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По негови данни за момента се очакват между 6.6 и 7 милиона тона хлебно зърно, което никога не е постигано в нашата страна.

Влажната пролет и горещото лято са в основата на очакващите се и вече почти прибрани добри добиви на пшеница у нас, а и по цял свят. Световното производство се очаква да нарастне на годишна база с над 80 милиона тона, а какви са данните за България?

„Около 95 % от площите са пожънати. На места може да има 800-900 килограма от декар, но не знам дали е от български сорт, но на места има и по 300 кг от декар. Средният добив за страната, за момента, по наши данни, е от порядъка на около 590 – 600 килограма от декар. С този добив вървим към един абсолютен рекорд по производство от пшеница“ , разкри Костадинов.

„Така като гледам как стоят нещата отиваме към абсолютен рекорд на България по производство на зърно“, добави още той.

Попитахме зърнопроизводителя ще стигне ли България поне 6 милиона тона зърно през настоящата година?

„При пшеницата ще стигнем 6 милиона тона и ще ги минем. Със сигурност ще ги минем. Знаете, че са насяти около 12 милиона декара пшеница по 600 килограма от декар са близо около 7 милиона тона. Говорим от порядъка на 6.6 до 7 милиона тона. Такава е и нашата прогноза за тази година“, завърши председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Ще има ли страната ни рекорден добив от пшеница, предстои да разберем в най-скоро време! Повече, гледайте в рубриката Агротема по Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.