1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Промени в застраховките очакват зърнопроизводителите

Промени в застраховките очакват зърнопроизводителите

Те се надяват на увеличаване на премията от страна на държавен фонд „Земеделие“

Зърнопроизводителите искат увеличение на процента застрахователна премия. Това заяви Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите във връзка с информацията за изплащане на субсидии на стопаните по схемата „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. 

По схемата Държавен фонд „Земеделие“ изплати около 1 милион и 870 хиляди лева. За периода на кандидатстване, който започна на 15 март и приключи на 30 юли, бяха подадени 579 заявления. От тях вече са преведени субсидиите на 522 бенефициенти, съобщиха от Фонда. Въпреки това Костадинов разкри, че стоят два проблема в сектор зърнопроизводство по отношение на застраховките:

Предложението ни относно субсидията, която трябваше да бъде към производител беше 65 %. Последният ден смениха нещата и я направиха 35 %, което доста намали желаещите за участие по тази застраховка. Другото проблемно по тази застраховка бяха сроковете, които бяха заложени за сключване на застраховката. Полиците, които трябва да се внесат в държавен фонд „Земеделие“ и в последствие от Фонда проверката, която трябваше да бъде на място дали е засята - знаете, тази година пролетта беше влажна, студена и всичко закъсня със сеитбите и много от желаещите да се включат в тази застраховка, не можаха точно поради тази причина, съобщи Костадинов.

Костадинов сподели, че се надява на добър развой на нещата по отношение на застраховането на селскостопанска продукция през следващите години и добави върху какво ще наблегнат от сектор зърнопроизводство за промени в застраховките.

За мен тази застраховка е едно средство, един финансов инструмент за защита на доходите на земеделските производители и се надявам вече при следващо правителство да натиснем и да водим преговори за постигане на сумата 65 % като премия от държавата, с която се подпомага и малко промяна на самия дизайн на тази застраховка, защото по принцип тя е за овошните култури – беше направена и дерогацията и просто вмъкнаха зърнените култури. А самите срокове на застраховане и сеитба не съвпадат и така нататък, завърши председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите.  

Стопаните, които отглеждат зърнени и маслодайни култури: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица през настоящата година могат да получат подпомагане за първите 2 000 ха от обработваемите площи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.