1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Каронте – отново на върха

Каронте – отново на върха

Италианските сортове пшеница на Сембодиа - създадени да дават и добив, и качество

Гостуваме на поле на Драгомир Дончев в с. Водица, засято с 4 сорта пшеница - Набуко, Катуло, Каронте и Зетае. „Като хабитус много ми харесват сортовете, на жътва обаче комбайнът ще покаже. Моето първо изискване е пшениците да са ниски. Очаквам високи добиви“, каза Драгомир Дончев, чиито площи се намират в с. Водица.

dragomir-donchev

Драгомир Дончев, земеделски производител

Набуко е ранна зимна мека пшеница с високо качество на зърното. Той е силна премиум пшеница, при която протеините достигат 15-16%. Паради тази причина, Набуко е сред предпочитаните от мелниците сорт. Той е част и от листата на Барила за верига за доставки на устойчива мека пшеница. Сортът е нова генерация, при която селекционерите са работили в насока качествено зърно и оптимален добив.

nabuko

Катуло е средно ранна мека пшеница. Сортът се отличава с устойчивост на полягане. Характеризира се с отлична фертилност на класа, с висок потенциал за добив. Това, което го прави много добър, е неговата стабилност на представянето през годините.

katulo

Каронте е ранна-средно ранна зимна мека пшеница. Той е безосилест сорт, с висок добивен потенциал. Растенията са изравнени, характеризират се с широк флагов лист, добър восъчен налеп, който се наблюдава и при другите сортове, което е показател за добро фитосанитарно състояние на растенията.

karonte

Зетае е ранна твърда пшеница, осилеста, устойчива на полягане и студ. Формира ниски растения, устойчиви на икономически важните болести. Бързо натрупва протеините, а ранозрелостта ѝ позволява реколтата да бъде прибрана навреме, и да се избегнат евентуални дъждове, които могат да снижат силно стъкловидността на зърното непосредствено преди жътва.

zetae

„Смятам, че тези пшеници на Сембодиа се приемат все по-добре от земеделците и пазарният им дял ще се увеличава“, категоричен е Красимир Пенев, търговски представител на Сембодиа за Търговище и Разград.
krasimir-penev

Красимир Пенев, търговски представител на Сембодиа за Търговище и Разград

Предсеитбено на посевите са внесени торове от портфолиото на Сембодиа - 20 кг/дка NPK тор, УАН и листно приложение на аминокиселини и микроелементи.

В землището на гр. Бяла фирма „Декаданс-Димитър Шишков“ също е извела опитно поле с италианските пшеници.

„Това поле на площ от 250 дка е засято с базови семена, сорт Каронте, посочи Стоян Милев, регионален представител на Сембодиа за район Русе. - Сеитбата е направена на 20 октомври, по поради сухата есен посевът поникна в началото на декември. Технологията включва подхранване с торове от Сембодиа. Есенно е внесен азотно-фосфорен тор, а пролетно - на два пъти азотни торове. Проведени са 2 фунгицидни и 2 хербицидни пръскания. „Въпреки късното поникване посевът успя да брати силно и да се гарнира. Посевната норма беше около 450 кълняеми семена на кв м. Въпреки влажната пролет, няма натиск от болести, което е доказателство, че сортовете са с много добър фитосанитарен профил. Каронте се представи много добре при късните пролетни студове.“
stoian-milev

Стоян Милев, регионален представител на Сембодиа за район Русе

Добивите от Каронте в района миналата година бяха 750 кг/дка. Тази година се очаква постиженията да са още по-високи. От Сембодиа очакват рекорди.

„Условията, при които отглеждаме пшеница, постоянно се променят и има едно много простичко правило - да се работи със сортова структура. Семепроизводният  посев в стопанството на земеделеца Димитър Шишков, засят със сорт Каронте, е добър пример за управление на сортовата структура в едно стопанство – изпробване и адаптиране на нови и интересни сортове. Каронте добре се адаптира към интензивни и по-екстензивни условия. Характеристиките на сорта са такива, че и тази година очакваме да се представи  конкурентно“, обясни Димитър Дойчев, продуктов мениджър в Сембодиа.
dimitar-doichev

Димитър Дойчев, продуктов мениджър в Сембодиа

Каронте е сорт, който е много пластичен и стабилен, независимо от почвено-климатичните условия. Миналата година се нареди сред най-високодобивните сортове в цялата страна. Тази година посевите подсказват, че отново ще бъде един от най-успешните за България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.