1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Консултативния съвет по зърното: Риск за продоволствената сигурност на населението няма

Консултативния съвет по зърното: Риск за продоволствената сигурност на населението няма

Снимка:

Министър Иванов и вицепремиерът Василев участваха в Консултативния съвет по зърното

 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на земеделието д-р Иван Иванов участваха в заседание на Консултативния съвет по зърното. „Наличностите в страната са достатъчни, имаме зърно за 2 години напред“, заяви министър Асен Василев по време на съвета по зърното, в който взе участие онлайн. По думите му, за да има стабилност на цените на хранителните продукти, се предприемат доста ефективни мерки.

„Най-важната тема е българското население да има достатъчно продоволствие“, подчерта вицепремиерът. 

„Няма да позволим държавата да остане без зърно. При създалата се ситуация, в Украйна, най-важно са хлябът и хлебните изделия. Нужно е да гарантираме продоволствената сигурност в следващите две години“, каза министърът на земеделието д-р Иванов.

Според него основен фокус на заседанието е да бъдат коментирани конкретни мерки, които да бъдат предприети в кратки срокове.

Д-р Иванов допълни още, че се мисли за мерки, които не само да са обезпечат нуждите на населението, но и да са в подкрепа на бизнеса.

Заместник-министър Иван Христанов обясни, че предстои в кратки срокове темата за продоволствената сигурност да бъде поставена на общо европейско ниво. „Проучваме възможностите за закупуване на торове директно от производител, като имаме намерение да създадем запас“, информира аграрният заместник-министър. Той уточни, че по този начин ще сме подготвени, ако се стигне до спекула в стойностите.

Представителите на бранша посочиха, че е важно да се гарантират запаси, като това може да стане със създаването на стратегически резерв, но при възможност да не се възпрепятства свободната търговия.  

Членовете на съвета се обединиха около тезата, че засега риск за продоволствената сигурност на населението няма. Беше договорено да се води оперативен диалог.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.