1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Криминализира се разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита

Криминализира се разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита

От Асоциацията на зърнопроизводителите у нас приветстват промените

Производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита да се класифицира като криминално деяние. Това става възможно с приетия от Правителството проект за промяна в Наказателния кодекс. От Асоциацията на зърнопроизводителите у нас приветстват промените.

„Това решение е добра мярка да се спре този нелегален внос и използването на тези препарати. На много места пише, че се пренасят в чанти, в багажници, но това е пресилено. Големият внос става с камиони и не касае толкова земеделските производители. И продажбата не ни касае, но някои колеги, заради по-ниските цени залитаха в тази посока. Аз смятам, че с вземането на тези мерки, порочната практика ще се прекъсне“, коментира Костадин Костадинов, председател на браншовата организация.

От НАЗ алармират за друг проблем, свързан с препаратите за растителна защита, но този път – позволените за употреба.

„Един и същи препарат, на една и съща фирма в България беше три пъти по-скъп, отколкото в съседна страна, която не е член на ЕС. Нали разбирате? Голяма част от продукцията на тази съседна страна влиза после в България като внос.“

За пренасяне през границите на Република България на неразрешени и фалшиви ПРЗ е предвидено наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба между 2 и 4 хиляди лева, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.

На наказание лишаване от свобода и глоба подлежат и тези, които използват или допуснат използването на неразрешени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция.

Промяната в Наказателния кодекс е инициирана, тъй като в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви ПРЗ.

Тези продукти биха могли да съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните, особено на пчелите, и да имат дългосрочно негативни последици за околната среда.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който промените ще влязат в сила, предстои да се разгледа и одобри от Народното събрание.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.