1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще забрани износа на опасни вещества за трети страни

ЕС ще забрани износа на опасни вещества за трети страни

Реакцията на Комисията в Брюксел е в отговор на отворено писмо, подписано от над 70 екологични организации

Забрана за износ на опасни пестициди за трети страни ще издаде в най-скоро време Европейската комисия. Това става ясно от писмо, изпратено от Комисията до Европейската мрежа за контрол на пестицидите.
 
Мрежата приветства съгласието на Европейската комисия за прекратяване на порочната практика такива вещества да се продават в бедните държави в Африка и Азия, се казва в изявление на природозащитната организация. Екоактивистите отдавна настояват за официална забрана, тъй като редица компании, произвеждащи препарати за растителна защита, редовно използват вратички в законите и правилата и експортират вещества, които в Европейския съюз са забранени, но не и в други държави. Освен това от организацията предупреждават, че има голяма опасност произведените с помощта на пестицидите храни да бъдат внесени в Европа.
 
Реакцията на Комисията в Брюксел е в отговор на отворено писмо, подписано от над 70 екологични организации, настояващи за забраната. В своя отговор Комисията посочва, че ще провери подробно различните възможности за постигане на целта, в това число и законови промени. Още през октомври миналата година от Комисията съобщиха, че подготвят нова стратегия за химикалите, която да издигне бариера пред износа на забранени в Съюза препарати.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.