1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Национална стратегия за лозарството бе обсъдена от браншовия сектор

Национална стратегия за лозарството бе обсъдена от браншовия сектор

На срещата бяха представени проблемите на лозаро-винарския сектор в България

Национално Сдружение на Българските Лозари /НСБЛ/  организира среща на бранша за подготовка на Национална стратегия за развитие на лозаровинарския сектор в България. На срещата присъства и новият зам. министър на земеделието Стефан Бурджев, съветникът на министъра по стратегиите на МЗ Явор Гечев, както и Тодор Бачийски, парламентарен секретар на МЗ, експерти на МЗ и Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Среща НВЛК

Секторът беше представен от НЛВК и Югоизточна тракийска регионална лозаро-винарска камара (РЛВК), РЛВК „Мизия“, РВЛК „Пирин“, РЛВК „Тракия“, Черноморска РЛВК и „Бургаска южночерноморска“ РЛВК, Съюз на енолозите в България, Българска асоциация на независимите лозари и винари, Сдружение на пепиниерите в България, Сдружение „Българска домашна ракия“, Българска асоциация на винените професионалисти, Българска Асоциация Биопродукти, Институт по лозарство и винарство гр. Плевен, Селскостопанска Академия и Аграрен Университет – Пловдив.

Среща НВЛК

На срещата бяха представени проблемите на лозаро-винарския сектор в България, като браншовиците обосноваха необходимостта от допълнително подпомагане за лозарството в размер на 30 млн. лв, които трябва да бъдат включени в бюджета на МЗ за 2022 година. Беше договорено също и изготвянето на Националната стратегия да бъде съвместно с браншовите организации от сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.