1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Няма кой да бере британските ябълки

Няма кой да бере британските ябълки

В същата ситуация са и много производители на зеленчуци

Милиони ябълки гният по дърветата в британските овощни градини. Причината е липсата на работна ръка, след като много сезонни работници от Европейския съюз напуснаха Обединеното кралство в дните преди Брекзит. В същата ситуация са и много производители на зеленчуци, показват данни на Националния фермерски съюз.

Изчисленията на браншовата организация показват, че през настоящия сезон по овощните дръвчета са останали повече от 100 тона необрани плодове. Това означава, че вместо да бъдат преработени на сок, или да поемат към щандовете на магазините, над 16 милиона ябълки са оставени да изгният в пика на сезона.

До скоро 99 % от селскостопанските работници, идващи във Великобритания за по няколко месеца, бяха от други държави на Европейския съюз, като сред тях имаше и много българи. Сега тази работна ръка липсва, защото хората търсят препитание другаде, изтъкват от Фермерския съюз. Причината са слабата британска лира, както и неразбориите около Брекзит, свързани с новите визови правила.

Стопаните се опасяват, че голяма част от популярните есенно-зимни зеленчуци като брюкселско зеле, моркови, ряпа и броколи също ще остане неприбрана. Това означава, че британците или ще трябва да се лишат от тях на Коледната си трапеза, или да ги купуват на много по-високи цени от внос.

Представител на Фермерския съюз посочи, че за да се запълни празнината, оставена от сезонните работници, са нужни около 70 000 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.