1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Пандемията пречи на смилянския фасул да бъде защитен в Европа

Пандемията пречи на смилянския фасул да бъде защитен в Европа

Пандемията от Ковид-19 възпрепядства процеса по регистрация на смилянския фасул като продукт със защитено наименование за произход и защитено географско указание. Това съобщи за Агро Тв Банко Кичуков, дългогодишен агроном и производител от Смилян. Стопаните отдавна имат желание да защитят традиционната за района на Смилян бобова култура.
Банко Кичуков, агроном и производител на смилянски фасул:
"Документите трябва да ги съберем и да ги подадем в Министерството на земеделието и след това да заминат за Брюксел. Пандемията забави нещата, но ще търсим начини да ускорим процеса."
Смилянският фасул е добре познат на територията на България, но ако бъде вписан в Европейския регистър на географските означения, това ще донесе ползи за производителите.
"Регистрацията за планински продукт също може да се добави и така да се качи неговата стойност и да се повиши доверието в продукта."
Необходимо е стопаните да бъдат по-добре подкрепени, смята Банко Кичуков.
“Аз мисля, че трябва да има някакво усилие от страна на Агроведомството и Министрството на туризма или Областна администрация, да се направи някаква работна среща и да се помисли за този регион. Трябва да се работи в тази посока как ще се развива регионът и какъв поминък ще имат хората. Смилянският фасул е една добра възможност."
Количествата произведен смилянски фасул не са достатъчни да покрият нуждите на родния пазар. Ако има по-добро подпомагане и се създадат нови насаждения, може да се мисли и за износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.