1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. По-малки запаси от соя в световен мащаб

По-малки запаси от соя в световен мащаб

Прогнозата е на USDA

Редица корекции за глобалното наличие от соя предприе американското земеделско министерство в най-новата си прогноза за стопанската 2019/20 година. Началните запаси се оценяват в размер на 112 милиона тона, което е с близо 2 % под предишната прогноза. Корекция надолу с половин милион тона до 341 милиона тона има и за световната реколта.
  
Най-голямата промяна е при складовите наличности към края на сегашната стопанска година. Според вашингтонските анализатори те ще бъдат 99 милиона тона, т.е. с 3 на сто по-малко, отколкото се очакваше през август. Това означава, че количеството изостава с близо 12 % от рекорда, постигнат през миналата година. Въпреки това наличностите се очертават като вторите най-големи в историята.
 
Що се отнася до Съединените щати, агроведомството направи няколко корекции в посока нагоре и надолу, според различните производствени региони. Под чертата остава минус от 1 процент до 99 милиона тона. Това са 20 на сто по-малко от рекордното количество от миналата година, а реколтата ще бъде най-слабата от 6 години насам. Причината са проливните дъждове и наводненията през пролетта, довели до значително забавяне на сеитбената кампания и закъснялото развитие на посевите. Доброто време през лятото не е успяло да компенсира изцяло това изоставяне, отчитат експертите на базата на ежеседмичните проверки. 
 
За още актуални новини следете емисиите на АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.