1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отхвърляне на жалбата в ЕК срещу генномодифицирана соя

Отхвърляне на жалбата в ЕК срещу генномодифицирана соя

Европейският съд в Люксембург отхвърли жалбата на неправителствени организации срещу използването на генномодифицирана соя за храни и фуражи

В искането си три германски организации настояваха съдът на принуди Европейската комисия да направи нова оценка на риска за смятания от тях генномодифициран сорт соя. Той беше допуснат преди 7 години, след като производителят на посевния материал беше подал заявлението през 2009-та. В рамките на следващите три години бяха направени редица проверки, вследствие на които Европейската агенция по безопасност на храните даде зелена светлина.

Според вносителите на жалбата тези проверки не са били достатъчни. Още през 2013 година имаше протести с настояването за повторна оценка, отхвърлено тогава от Брюксел. През 2014-та противниците на генното инженерство се обърнаха към Европейския съд, който през 2016-та реши, че няма нарушение на процедурите. Сега магистратите в Люксембург отхвърлиха и обжалването.

След обявяването на съдебното решение трите неправителствени организации отправиха сериозни критики срещу институциите в Брюксел относно издаването на лицензи за генномодифицирани организми. Според тях оценките на риска не са достатъчно прецизни. Затова те призоваха новия състав на Европейската комисия да промени процедурите и да обръща повече внимание на защитата на хората и околната среда, вместо на интересите на бизнеса.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.