1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Почистете и подгответе градината си

Почистете и подгответе градината си

Пролетта и лятото чукат на вратата, а това е индикация, че е време за подготовка на градината за различните насаждения, нейното почистване и пръскане за защита от нашествие на вредители. Как да организирате почистването на градината според Newfresh, какви артикули са необходими и какви са стъпките по подготовка за засаждане? Как да осигурите нужната защита и какви методи и продукти се използват?

Започнете с почистването на градината

Най-подходящият момент за почистване е при достигане на околна температура от поне +5 °C. Много пчели и други опрашващи растенията насекоми зимуват в тях и бихте ги убили, ако започнете по-рано почистването на градината. От друга страна, това е идеалното време, в което почвата се размразява и намокря, правейки нейната обработка по-лесна. За да сте сигурни, че ще изпълните всички необходими задачи по почистването и организацията на градината, препоръчваме ви да се ръководите по следния списък:

  • подрязване на храстите – ранното подрязване на храстите води до стимулация на нов растеж и превенция от възникване на различни заболявания;

  • премахване на зимния мулч – след затопляне на времето и повишаване на температурите, може да се пристъпи към отстраняване на зимния мулч, както и всяка друга зимна защита, която е била поставена;

  • изваждане на мъртвите едногодишни растения – петуниите, бегониите, невенът и здравецът са едногодишни и трябва да бъдат изваждани в началото на пролетта, тъй като няма да пораснат отново;

  • почистване на мъртвата растителност и дървесни остатъци – тези, които не сте успели да премахнете миналата есен, сега е техният ред. Важно е да се изкореняват и отстраняват, което ще почисти почвата;

  • изваждане на плевелите – започват да растат още в самото начало на пролетта, така че в същия период е времето и за тяхното изваждане още преди пускането на корени. Влажната все още почва улеснява процеса, освобождавайки повече място за поникването на новите растения.

Може да се каже, че това е списъкът с основните дейности по почистване на градината, като той винаги може да бъде допълнен с още нещо. Може още да се почистят отпадъците от листа и падналите клони по тревата, което ще придаде по-красив и приятен вид.

Подготовка преди засаждане на растенията

Състоянието на почвата в градината е основният фактор за здравето и успешното развитие на растенията. Повечето дейности по подготовката и почистването на почвата се извършват през периодите, когато земята почива от засаждането – през есента и пролетта. Механична подготовка се провежда есента. В това число влиза есенната оран, която се извършва след прибиране на реколтата. Така се постига унищожаване на плевелите и създаване на рохкава почва за покълване на новите насаждения. Подобна обработка още помага за разлагането на растителните остатъци в почвата и нейното насищане с органични торове.

Почвата има нужда от допълнително подхранване чрез поръсване на специални торове, зависещи от вида на бъдещите насаждения. За целта е препоръчителна предварителната консултация със специалист и напролет да се направи повърхностно прекопаване, подготвящо горния слой на почвата за засаждане.

Защитете се от вредителите

Поддръжката и почистването на градината са от ключово значение за постигане на максимален резултат. Тези процеси се извършват през цялото време и се състоят в периодично поливане на растенията и отстраняването на новопоникналите плевели. Препоръчително е засаждането не само на едногодишни, но и на многогодишни растения. Всичко това обаче губи смисъла си, ако не се вземат превантивни мерки за защита на насажденията от нашествие на вредители. В противен случай поникването на растителността ще бъде невъзможно или тя ще загуби голяма част от красотата и плодовете си.

Защитата на градината от вредители може да е агротехническа, биологична, механична или химична. В първия случай става дума за правилно подбиране на мястото за засаждане, подбор на устойчиви на разпространените вредители растения и използване на специална тор. Във втория случай гворим за използване на насекоми, хранещи се с вредителите. Калинката ще ви отърве от листните въшки, земните бръмбари ядат гъсениците. Механичните включват периодичното физическо събиране и унищожаване на вредителите и насекомите (гъсеници, буболечки и др.). 

Последният начин е чрез химически продукти. Те са най-ефективни, но са препоръчителни за прилагане само ако вредителите са твърде много. Изборът на препарат е важен, тъй като не бива да унищожава полезните микроорганизми. Необходимо е предварителното проучване на стъпките за правилна употреба и тяхното спазване, както и предприемането на нужните действия за осигуряване на вашата защита при работа с препарата.

Много хора прилагат паралелно два или повече от описаните методи, което води и до повишаване на ефективността при нужда от защита на насажденията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.