1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ПОДПОМАГАНЕ НА БРАТЕНЕТО И ДОБИВА НА ЖИТНИ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА С ЛЕБОЗОЛ®

ПОДПОМАГАНЕ НА БРАТЕНЕТО И ДОБИВА НА ЖИТНИ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА С ЛЕБОЗОЛ®

Неблагоприятните климатични условия през есента на 2019 година, продължиха и целия януари 2020 оказвайки влияние за слабото и забавено развитие на посевите

Продължителният период на суша и минимални валежи бяха причина на много места житните да не успеят да братят нормално есенно в края на миналата година. Необичайно високите температури за сезона, които се наблюдават последната седмица на януари 2020, ще продължат и в началото на февруари. Това неминуемо ще понижи и без това поднорменото ниво на влагозапасите, като до средата на февруари не се очакват валежи със стопанско значение. Средноденонощните температури,  надвишавайки биологичния минимум ще са причина за възобновяване на вегетацията при полските култури.

ЖИТНИ

Температурните амплитуди водят до стрес при житни. Ситуацията допълнително се усложнява от продължителната суша. Важните за доброто презимуване и старт в началото на годината хранителни елементи са блокирани и недостъпни за неукрепналите посеви. Минималните  температури често са положителни и това не влияе добре за закаляването на посевите - при евентуални застудявания през февруари и март могат да настъпят щети от измръзване.

ЛЕБОЗОЛ® отново може да помогне със спасителни решения при тези неблагоприятни агрометеорологични условия в началото на 2020-та година!

НУТРИФОС 3 – 30 съдържа толкова нужния фосфор (450 г/л) , който е жизнено необходим на растението да развие здрава коренова система, която да усвоява безпроблемно хранителни вещества и влага от почвата. Напомняме , че при температура от 15°С  около 70 % от наличния в почвата фосфор е недостъпен за растението. При ситуация на високи надземни температури и студени почви, развитието на листата ще е в диспропорция с развитието на корените. Младите листа ще имат нужда от хранителни вещества, които корените няма да смогват да им осигурят. За да преодолеем неравномерното развитие и за здрава и развита коренова система препоръката ни е 200 – 400 мл НУТРИФОС 3-30. Добре работещата коренова система ще произвежда необходимите за оптимално братене фитохормони (цитокинини).

МИКС ЗА ЖИТНИ в доза 100 – 150 мл/дка ще осигури толкова необходимите ни хранителни микроелементи мед, манган и цинк за безпроблемно развитие през пролетта, укрепване на растението и повишаване на качеството и добива.

КВАДРОМАКС С освен есенциалните за житни микроелементи мед, манган и цинк, съдържа достатъчно сяра (305 г/л). Посевите с недоразвита коренова система бяха допълнително затруднени при доставянето на сяра от почвения разтвор, а сярата е основният хранителен елемент от който зависи ефикасното усвояване на необходимия за растежа азот. Листното подхранване със сяра ще компенсира негативните последици от недостига или недостъпността на елемента в почвата и допълнително ще засили имунитета на житни към някои заболявания. Използвайте КвадроМакс С в доза 150 – 200 мл/дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.