1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Предстои издаване на Ампелографска книга на три езика, включваща застрашените сортове лози в пограничния българо-гръцки регион

Предстои издаване на Ампелографска книга на три езика, включваща застрашените сортове лози в пограничния българо-гръцки регион

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ („VineSOS“) стартира в края на 2017 година

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие. През изминалата 2019 година беше  изградено експериментално поле, в което са присадени идентифицираните като застрашени местни сортове лози. Това е една от дейностите на Изпълнителна агенция по лозата и виното, която е водещ партньор на „VineSOS“. Целта е „Подкрепа на българските сортове лози и вина за запазване на идентичността им“, споделят ангажираните с изпълнението на проекта.

След провеждане на проучвания, обхванали областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково са идентифицирани 14 застрашени от изчезване сорта – Тамянка, Керацуда, Гергана, Димят, Сандански мискет, Букет, Шевка, Червен мискет, Мавруд, Руен, Широка мелнишка лоза, Памид, Рубин и Мелнишки рубин.

В изграденото поле са извършени всички агротехнически мероприятия, в това число подпорна конструкция и автоматизирана поливна система, за да отговаря на изискванията за добро агротехническо състояние. Полето ще осигури устойчивост, включваща разпространение на сортовете и ще послужи за последващи изследвания, които ще се извършват в лабораторията за ДНК анализи, оборудвана по проекта от водещия партньор.
Гореизброените сортове ще бъдат включени в сортовата листа на определен регион със Защитено наименование за произход.

Подготвя се издаване на Ампелографска книга на три езика, включваща застрашените сортове лози в пограничния българо-гръцки регион.
Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните по програма Interreg V-A "Гърция-България 2014-2020" http://www.greece-bulgaria.eu/.     

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.