1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. През новата пролетна кампания засейте царевични хибриди с по-къса вегетация и добра поносимост към засушаване и високи температури

През новата пролетна кампания засейте царевични хибриди с по-къса вегетация и добра поносимост към засушаване и високи температури

СТАРТЪТ Е ВАЖЕН!

В основата на успешното производство на царевица е изборът на хибриди. Важно е да се отчетат всички агроклиматични ресурси като почвен тип, сума на ефективни температури и валежи, категория и бонитентно число на почвата и тенденциите в промяната им.
В последните години сме свидетели на чести засушавания, изместване на валежите и тяхното несъответствие с нуждите на културата във важните фази на развитие. Поради тази причина е желателно в сортовата структура на всяко стопанство да присъстват хибриди с по-къса вегетация и добра поносимост към засушаване и високи температури.

В Европа френските генетични продукти при ранните и средно ранните хибриди са предпочитани и широко използвани.
В този еволюционен контекст и с цел да се задоволят нуждите на земеделците от семена чрез своята генетика и компетенции Косад Семанс дава различни възможности и добри решения за производителност и ефективност на стопанствата.

Хибридите "кактус" на Косад Семанс са създадени за отлично представяне в нормални условия и същевременно демонстрират огромен капацитет и надеждност на развитието, дори в условия на недостиг на вода. В тази категория са включени хибридите KAMPONI CS, Hi corn CS, PINCKI CS и QUERCI CS. Ненапразно тези продукти, предназначени за зърно, са сред най-търсените от портфолиото на компанията.

За новия сеитбен сезон френската компания излиза с нови предложения в ранния и средно ранния сегмент царевици. Със своя добър баланс между добив и ранозрелост и изключително добрия фитосанитарен профил в края на цикъла, те дават надеждност и ефективност.

GRIGRI CS е хибрид от ново поколение с много висок потенциал за групата по ранозрелост. Подходящ e за отглеждане във всички климатични зони и на различни почви. Представя се отлично дори и в тежки условия. Характеризира се със здраво стъбло, много добър стей-грийн ефект и много добър толеранс към гъбични заболявания. Отличният му фитосанитарен профил в края на цикъла гарантира добра реколта, както като количество, така и като качество на зърното. Създаден е за повишаване на ефективността в индустрията в направление преработка на царевица, с много добър рандеман при производството на грис и брашно.

Александър Костов – мениджър ключови клиенти в Косад Семанс, споделя за GRIGRI CS:

Хибрид в края на групата ранни царевици, който показа през трудната 2020-та високо ниво на производителност в цялата страна, в много различни ситуации и условия. Компонентите му за ефективност са висока маса и добра дължина на кочана, които заедно с доброто оплождане и добрия фитосанитарен профил до жътва дават стабилни резултати. Продължителните суши, които наблюдаваме през последните години, особено в североизточната част на страната, изискват в сеитбооборота на всеки фермер да се включват и продукти с по-къса вегетация. Така не само се оптимизира рискът, но при една трудна година, каквато беше изминалата стопанска, подсигуряваме не лош добив. Да не забравяме и качеството на зърното.

BAOBI CS се отличава с бърз начален старт, здрави и високи растения с широки листа. Продуктът е изключително подходящ за производство на силаж с добре балансирана хранителна стойност и висока ефективност при производството на биогаз - 12 894 м3 биогаз/хектар.

POESI CS – продукт от нов тип с двуяко приложение – както за силаж, така и за зърно. Високото съдържание на разтворими захари благоприятстват добрата ферментация. Отчетената ефективност при производството на биогаз е 12 966 м3 биогаз/хектар. Продукт, в чийто профил като производство на зърно, се акцентира на стабилност в тази група, с вариации в добива през 2020 година от 685 кг/дка - в Централна и Източна България, до 980 кг/дка в Западна България. Отличава се с високо съдържание на скорбяла (над 36) и много добри вкусови качества на силажа, което го прави отличен продукт с висока енергийна стойност за оптимизирано изхранване при производството на мляко и месо. Подходящ е и за производство на грис и брашно. Еднакво адаптивен при различни почвено-климатични условия, осигуряващ гъвкавост при прибиране на реколтата.

Новият OSTINATI CS е създаден за всички! Топ продукт в групата за цяла Европа! Благодарение на сигурния си агрономичен профил, той се представя при всякакви условия. OSTINATI CS оптимизира доходите благодарение на бързото достигане на физиологична зрялост и бързото отдаване на влага от зърното.

Венета Цончева, търговски представител в Косад Семанс, споделя:

Когато резултатите са много добри и в трудна година като 2020-та, и фермерите са доволни, и ние като търговски представители в Косад Семанс сме удовлетворени и щастливи. OSTINATI CS е невероятен нов хибрид в ранната група, който се представи достойно и пребори продукти от ФАО 400-450. С променящите се климатични условия всяко стопанство трябва да разпределя риска, като залага и на хибриди от тази група. Днес селекцията е на такова ниво, че и много ранните продукти имат много висок потенциал за добив. Да, при влажна година резултатите от късната група ще превъзхождат ранните царевици, но не с много. С ранните царевици освен че фермерите ще бъдат по-успешни в сухи години, в годините с добри валежи ще освободят площите рано, така че почвата да си почива, а това дава резултат и при следващата култура. Царевицата OSTINATI CS не става висока и е типична за зърно с конски зъб. Притежава засилен метаболизъм и бързо се развива. Отличава се с бързо натрупване на добив и сравнително малко валежи са й достатъчни. На места, където валя, добивът през 2020-та беше 1100 кг/дка, а в районите с оскъдни валежи ожънахме 600-700 кг/дка. Да, 600 кг в нашия регион не се харесват, но при 400-450 кг ожънати на същото поле от други продукти резултатът е впечатляващ.


CHIANTI CS има добра морфология за гарантирано лесна жътва без загуби при добив на зърно, ниско залага дълъг кочан, с големи и кръгли зърна. Лабораторни тестове показват много висок рандеман при производството на грис и брашно. Наблюденията на полето показват добра толерантност към гъбични заболявания и много добра устойчивост на главня по кочана. Представя се отлично във всички зони на отглеждане.

hardi

Магдалена Грозданова – продуктов мениджър в Косад Семанс, споделя, че CHIANTI CS има бърз начален старт. Стабилен и адаптивен е. Цъфтежът е сравнително ранен, което благоприятства опрашването при оптимални температури и влажност. Кръглото му зърно, богато на скорбяла, го прави добър избор за изхранване на птици. Късият цикъл на вегетация определя използването му и за втора култура. Подходящ е за ранна сеитба.

MOTIVI CS развива много високи, масивни и здрави растения с интензивно зелен цвят. Иновативен продукт с двуяко приложение – както за силаж, така и за зърно. Високото съдържание на скорбяла и много добрата смилаемост на фибрите осигуряват дажби с висока енергийна стойност за оптимизирано изхранване при производството на мляко и месо. Изключително добри параметри и за метанизация -14 082 м3 биогаз/хектар. Резултатите от опитите в страната показаха среден добив над 800 кг, като в района на Северозападна България беше сред първенците с резултат над 1000 кг/дка. Отличава се с високи и добре облистени растения с много добър стей-грийн ефект. Изключително подходящ за диверсификация и ранна жътва. Регистриран е в Германия през 2019 г. и вече набира широка популярност във всички направления.

Светът се променя! Необходими са спешни действия за адаптиране към климатичните промени, за да бъдем възможно най-успешни!

Всеки фермер е изправен пред избор: да продължи както обикновено и да се надява да се размине. Или да действа сега, да разпредели разумно риска и да изгради устойчиво бъдеще.

Избери. Победи. Повтори. С Косад Семанс!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.