1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Протест на тютюнопроизводители в Гоцеделчевско

Протест на тютюнопроизводители в Гоцеделчевско

Хората недоволстват срещу ниските изкупни цени на тютюна

Повече от 40 години родителите на Евелина Чолакова се занимават с отглеждането на тютюн в село Годешево.  Това е основното препитание за семейството. В момента обаче разходите са по-високи от приходите.

Евелина Чолакова, тютюнопроизводител:

"Тази година поради голямата суша добивът е по-малко, а качеството е повече затова реално е и изкупната цена да е по-висока, слушам от другаде 8- 8,20. Миналата година са изкарали два тона тази година сигурно тон, тон и половина. От два тона се взели към 16 000 лева като го разделиш на двама души на 12 месеца по колко ще се падне?"

От няколко години фирмите изкупуват тютюна на цени от 7 до 8 лева за килограм.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча:

"Миналата година тютюна беше същата цена по миналата беше с 50 стотинки разлика, а сами виждате в момента цените на всички консумативи особено тези в селското стопанство и залагането на новата реколта накъде отиват! Една бала тор амониева селитра е била 35 лева сега е към 80 лева! Трудно може с тези средства да се заложи нова реколта!"

Според производителите реалната изкупна цена на тютюна не трябва да пада под 10 лева за килограм. В знак на протест тютюнопроизводителите блокираха за кратко главния път за Гоце Делчев. От фирмите, които изкупуват тютюна отказаха да коментират цените. Какво още казаха от бранша, гледайте Новина плюс по Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.