1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Реколтата от маслини в Европейския съюз пада с 35%

Реколтата от маслини в Европейския съюз пада с 35%

Най-неблагоприятни са изгледите за стопаните в Испания

Тазгодишната реколта от маслини в Европейския съюз ще бъде значително по-малка в сравнение с миналогодишната. Това се казва в прогноза на Копа и Коджека, а очакванията са за спад от 35 % до малко под милион и половина тона.
 
Най-неблагоприятни са изгледите за стопаните в Испания, която е най-големият производител на маслини и зехтин в Европейския съюз. Заради сушата през летните месеци там ще бъдат прибрани едва 800 хиляди тона маслини за зехтин, което е наполовина на количеството от 2021 и с 40 на сто под средното за последните пет години.
maslini-rekolta
 
Италианската реколта се очаква да бъде с една трета по-слаба и ще достигне малко над 200 000 тона, което е с 28% под средното за предишния петгодишен период. В Португалия количеството ще бъде около 120 000 тона, или с две пети по-малко. Единствено Гърция ще увеличи производството, прогнозират от двете организации и очакват ръст с 30 % до 300 000 тона.
 
При маслините за директна консумация развитието е същото като при плодовете за добив на зехтин. Прогнозира се спад на реколтата с 25 до 50 %. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.