1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Румънски фермери на протест срещу вноса от Украйна

Румънски фермери на протест срещу вноса от Украйна

Подобни протести имаше и в Полша и България

Няколко стотин румънски фермери протестираха пред седалището на Европейската комисия в Букурещ, за да изразят недоволството си от вноса на евтино зърно от Украйна. На плакатите им пишеше "Уважаваме европейските правила, но Европа ни обръща гръб".
 
В същото време хиляди стопани излязоха по пътищата на страната и блокираха със своите трактори, камиони и друга селскостопанска техника важни пътни артерии и пропускателни пунктове по границата с Украйна.
 
На митинга в столицата директорка на Лигата на румънските сдружения на селскостопанските производители Лиляна Пирон изтъкна, че фермерите са стигнали дотам, че вече не са в състояние да се справят с цената на нелоялната конкуренция от Украйна. По думите на Пирон три месеца преди началото на жътвената кампания стопаните са изправени пред риска да не могат да продадат реколтата си на цена, която да покрие разходите им.
 
Припомняме, че подобни протести имаше и в Полша и България. В резултат варшавският земеделски министър Матеуш Моравецки подаде оставка, след като призивите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България за връщане на вносното мито за украинската аграрна продукция останаха нечути от Брюксел. Междувременно наследникът на Моравецки на поста, Роберт Телус, постигна компромис с Киев, според който Украйна временно спира износа през Полша. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.