1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия с дългосрочна стратегия в зърнопроизводството

Русия с дългосрочна стратегия в зърнопроизводството

До 2035 година производството на зърнени култури в Русия трябва да достигне между 125 и 150 милиона тона. Това се казва в документ за стратегическото развитие на сектора, публикуван от земеделското ведомство в Москва.

Миналата година реколтата от зърно беше в размер на 114 милиона тона, а за последните пет години средното количество е 116 милиона тона. За бъдещото развитие правителството разглежда три възможни варианта, които обръщат внимание на различни фактори, като международна пазарна ситуация, наличието на собствени ресурси и промените в климата.

Според "умерено позитивния" базисен вариант, смятан и за най-реалистичен, през 2035 година зърненото производство ще е в размер на 140 милиона тона, а износът ще достигне 56 милиона тона. През календарната 2018-та Русия пласира 56,2 милиона тона на международния пазар. В най-оптимистичния вариант производството остава горе-долу същото, но износът нараства до 63 милиона тона.

Правителството е възложило на агроведомството да разработи списък от мерки за осъществяването на стратегията. Срокът е половин година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.