1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия с рекордна зърнена реколта и рекорден износ

Русия с рекордна зърнена реколта и рекорден износ

Допълнителна подкрепа за експорта идва и от поевтиняването на рублата спрямо долара

През 2022 година Русия прибра рекордна зърнена реколта, сочат официалните данни на земеделското министерство в Москва – 151 милиона тона, от които близо 103 милиона тона са пшеница. Това ще принуди американското агроведомство да коригира своята прогноза за руската реколта с 10 милиона тона нагоре, както и световното предлагане. 
 
През декември експертите във Вашингтон очакваха 91 милиона тона хлебно зърно, както и износ в размер на 43 милиона тона. Стигне ли се до корекция на прогнозата, тя ще окаже значителен натиск върху цените на големите борси. Огромната руска реколта се потвърждава и от данните за руския експорт. Според анализатори в Москва през януари ще бъдат изнесени между 3,6 и 3,8 милиона тона пшеница, а за миналия декември се изчисляват около 4,3 милиона тона. Руските власти не публикуват официални данни за експорта, за да не дават почва за спекулации, цитира агенция Ройтерс изявление на митническата администрация.
 
В момента един тон руска пшеница със 12,5% белтъчини за незабавна доставка от Черно море струва между 307 и 311 долара. Допълнителна подкрепа за експорта идва и от поевтиняването на рублата спрямо долара, макар че този ефект е краткотраен, тъй като износното мито, определяно седмица за седмица, се покачва заради слабата рубла.
За новата година Москва очаква зърнено производство в размер на 125 до 127 милиона тона, от които само 85 милиона тона ще са пшеница. От аграрното министерство призовават стопаните да увеличат с поне 400 хиляди хектара площите с летен ечемик и да заделят допълнителни 125 000 хектара за бобови култури. В същото време земите с пшеница трябва да се намалят с половин милион хектара, за да се запази ценовия баланс и да се стабилизира вътрешния пазар. Полските култури тази година ще заемат над 82 милиона хектара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.