1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сей земеделецо!

Сей земеделецо!

Една много трудна есенна сеитба започна. Какво се струпа на главата на земеделците?

Каквото посееш, това ще пожънеш. Така е казано в библията. Естествено, става дума за една метафора. Не можеш да сееш омраза и да жънеш добро. Какво посяха фермерите в урните?

Понеже е време за есенна сеитба, нека направим и един дословен прочит на библейското предупреждение. Та как започва в тази тежка година сеитбата? В условията на отчайваща политическа картина. Кълняха се предизборно политиците, че мило и драго ще заложат в името на народа. Каква стана тя, обаче – народе мой, после тяснопартийните си интереси, най-много обичам тебе. Защо започвам от тук? И каква е връзката с агробизнеса? Има области, в които са пропищели от партийни калинки, назначени в регионалните аграрни структури. Сеитбата започва, но бакиите са ужасни. Големи изнудвали малки земеделци, те пък - големите. Борба за ниви. В уж доброволните споразумения, де! Вероятно ще се стигне до служебно разпределение на обработваемите земи. Не е най-добрият вариант. Да се върне изритан експерт, за да хване юздите? Изход е, но малко вероятен. И така касиери и медицински сестри в някои областни земеделски служби – партийни калинки, ще направят фермерите на луди калинки. И същите тези политици, които сега страхливо сритват копанката на властта, нямат грам угризения за поземлените отношения, които всички те вкупом обещаваха да сложат в ред. И то още преди години. Сега те умуват – кой с кого може да се съвокуплява и с кого – не!

Работата с оборотните средства за сеитба е мътна и кървава. Три пъти повече разходи за декар, както твърдят фермерите. А средства за необходимите агротехнически мероприятия след това? Големите ще вържат сметката, а малките – да духат супата, както се изрази един наш политик на висок пост. Голяма част от печалбите на зърнопроизводителите са в складовете в очакване цените да станат приемливи. За украинския внос – да не разлайваме кучетата. ЕК се ослушва – Полша, Румъния и България очакват разблокиране на Кризисния европейски фонд. За да се подпомогнат тези страни, на които украинският внос разбалансира пазарите. Но... я камилата, я камиларя. След два-три месеца започва новият програмен период на ОСП. Рогът на изобилието като спасение? Свръхочаквания. Ще текне, но по-късничко. Сей земеделецо, сега му е времето!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.