1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ще бъде ли предстоящият сезон сериозно предизвикателство за сложните резервоарни смеси?

Ще бъде ли предстоящият сезон сериозно предизвикателство за сложните резервоарни смеси?

Създалата се ситуация свързана с липса на азотни торове, няколкократното увеличение на цената им, както и  високата цена на фосфора неминуемо ще доведе до нетипично за нашите географски ширини редуциране на торовите норми, както за есенните култури, така и при пролетниците. Този проблем „кипи“ в пълна сила за почти цялата планета и по всичко личи, че така очакваното му решение и постепенното нормализиране на торовия пазар няма да се случат през този сезон.

За да се справят земеделците по света използват различни начини, като внасяне на оборски тор, насочено торене в реда и др., но тези мероприятия изискват определена подготовка и специализирана техника, с която по-голямата част от нас не разполагат. Разбира се пръскачката е неразделна част от всяка база и тя вероятно ще бъде най-често използвания инструмент за корекция в храненето на нашите култури през идния сезон.

В тази ситуация листното подхранване е логичният помощник защото:

  • Е достъпно
  • Има бързо действие
  • По висока ефективност
  • Може да подобри усвояването на NPK

Възможно е обаче стремежът ни да компенсираме недостатъчното почвено хранене да доведе до съвместната употреба на няколко различни активни съставки (хранителни и ПРЗ) в максималната им препоръчителна доза. В такива случаи, освен възможността за неправилно комбиниране , проблемът може да дойде и от високата концентрация на активните в-ва.

Ние от Лебозол знаем колко ценно е времето за работа на полето и колко неприятно може да бъде  почистването или ремонта на пръскачката и за това ще си позволим да предложим няколко полезни съвета за избягване на подобни проблеми.

На първо място е Водата. Тя е в най-големи количества в работния разтвор и е важен фактор, от който зависи разтворимостта и смесимостта на активните вещества. Ако имаме чести проблеми с работния разтвор първо е необходимо да проверим твърдостта и pH на водата.

-  Твърдата вода е богата на минерали най-често калций, магнезий и други елементи в сулфатна или карбонатна форма. Тези елементи са силно реактивни и е възможно да се свържат с активното вещество и да се получи неразтворимо съединение(утайка, кристали, парцали) или пък то да бъде частично блокирано или деактивирано.

Високото pH на водата може да понижи разтворимостта на някой активни вещества или да ги подложи на алкална хидролиза (разгражда ги). Счита се, че оптималните pH стойности на работния разтвор са в диапазона от 6 до 6,5. Ако вашата вода е с pH над 7 е необходимо да добавим 20мл на 100л вода Лебозол Лимонена киселина за да понижим pH стойността с около пункт.  Важно е да се ползва pH индикаторна лента или pH метър за да сме сигурни, че ще постигнем оптимални стойности.

Температурата на водата също е от голямо значение за разтворимостта на хранителните елементи. Колкото по-ниска температура има водата, толкова по-трудно се разтварят елементите.

Когато правим разтвори с висока концентрация (два и повече продукти в максимални дози) на торове Лебозол е важно да използваме достатъчно количество вода (минимум 15-20л/дка) за да запазим подходяща процентна концентрация на активните в-ва в разтвора.

Смесимост на хранителните елементи.

Всички знаем, че елементите могат да си взаимодействат, като в някои случаи те могат да си помагат, а в други да си пречат.

Комбинацията между някои хранителни елементи може да доведе до образуването на неразтворими съединения и проблеми с пръскачката. Възможно е също някои от елементите да се блокират частично или напълно без дори да разберем, понеже няма проблеми с разтвора. Има вероятност при такива неподходящи комбинации да се образуват съединения проявяващи фитотоксичност.

Оказва се, че комбинирането на хранителните елементи в работния разтвор представлява цяла наука, а ние от Лебозол допринасяме за развитието и повече от 30 години. Благодарение на това знаем как да постигнем максимален ефект от комбинирането на елементите и можем да избегнем проблемите. Най-голямото предимство на Лебозол е, че през годините сме направили почти всички възможни грешки и вече имаме отговорите им. Подбрани са най-подходящите форми на елементите, разработена е уникална формулировка, която гарантира ефективността на продуктите.

Няколко класически примера, в които хранителните елементи не може да се смесват в работния разтвор:

 

таблица лебозол

За да избегнете допълнителни проблеми задължително:

  •  правете тест за смесимост.
  •  добавяйте листните торове последни.
  •  консултирайте се с нашите специалисти.
  • Спазвайте реда за добавяне на продуктите.
  • Ако е възмoжно не работете на максимални дози от всички продукти или разделете пръсканията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.