1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Стойността на австралийското агропроизводство с ръст от 7,6%

Стойността на австралийското агропроизводство с ръст от 7,6%

Износът ще генерира приходи в размер на рекордните 34 милиарда евро

През новия сезон австралийският аграрен сектор ще постигне няколко нови рекорда, сочат прогнозите на Държавната служба за селското стопанство и суровините. Подобрени ще бъдат резултатите на производството, от износа и при доходите на стопаните.
 
Всичко това ще бъде възможно благодарение на високите цени за повечето селскостопански продукти, както и заради засиленото след пандемията от Ковид-19 международно търсене. Освен това след обилните валежи се очакват и много добри реколти от зърно, маслодайни култури и памук.
 
Анализаторите от Канбера смятат, че стойността на аграрното производство през сезон 2021-22 ще се покачи с над 7% до новия рекорд от 45 милиарда евро. От животновъдството се очакват 20 милиарда, или 8 на сто повече, отколкото през миналата година, а при растениевъдството ще има ръст от 7% до 24 милиарда.
 
Службата прогнозира и голяма динамика при експорта на аграрни продукти. Те ще генерират приходи в размер на рекордните 34 милиарда евро, което представлява скок с 12,5% спрямо предишната стопанска година.
 
С 13 на сто ще се увеличат и доходите на фермерите на Петия континент и ще достигнат 17 милиарда. Австралийският министър на земеделието приветства оптимистичните прогнози и посочи, че селското стопанство може да служи за пример за много други сектори на икономиката, които нямат толкова добри резултати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.