Технологични особености при отглеждане на трайни насаждения по методите на биологичното производство

Събитието се организира от НССЗ - Монтана и Институт по овощарство - Пловдив

За особеностите при ранното кафявото гниене и как стопаните да се справят с болестта, ценни съвети даде Йордан Йорданов, Агроекологичен център при АУ - Пловдив:

"Причинителят на ранното кафяво гниене е "Monilinia laxa", чиито плодове мумифицират и остават в короната на дървото, което причинява преждевременно загиване. Борбата тук включва това овощните дървета да се отглеждат в условията на добро проветряване, оптимално разстояние на засаждане, редовна резитба и борба с плевелите. Правят се оздравителни резитни за отстраняване на всички опожарени части. Много важно е да кажа тук, че замазването с овощарска паста е задължително. Друга болест е бактериалният пригор, който причинява язви и раковини. Трябва да се избягва зимната резитба. Друга болест е фитофторното гниене, което пред последните години взема все по-голям дял. Преждевременно загиват костилковите овощни култури. Проявява се най-често през първата година след засаждане на дръвчетата при неоплътнени и преовлажнени почви, възниква също и при дълбоко засаждане на дръвчетата, когато не се спазват правилата. Борбата тук е създаване на нови насаждения на добре аерирани почви. Не трябва да се допуска и преоплътняване на почвата."

По време на събитието бяха засегнати още разпространението на знания и информация по отношение на агротехнически практики, водещи до производство на чисти храни и оптимално използване на ресурсите.

Основните теми на информационния семинар са следните:

► Технологични особености при биологичното производство на трайни насаждения

► Правила за преход

► Паралелно производство

Още по темата можете да гледате в рубриката Агротема.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.