1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Цените на основните храни са нагоре

Цените на основните храни са нагоре

С колко поскъпват храните дни преди пазаруването за празничните дни?

Световна тенденция на повишаване на цените на основните храни се наблюдава от няколко месеца, като България не остава встрани от нея. През март са отчетени най-високи цени на хранителни стоки за пръв път от 2014 година. У нас най-чувствителен ръст се усеща при олиото, млечните продукти и зеленчуците. Зелените салати, спанакът, репичките и лукът през този април се търгуват за около лев за бройка или за връзка, за разлика от предходни години, когато през пролетта са стрували стотинки. Причината са ниските температури, заради които голяма част от продукцията измръзва. Студеното време, продължило и през април, е причина и за големите разходи, които правят производителите  за отопление на оранжериите. 

Стойчо Иванов, търговец:

„Ами нали виждате, годината е такава, още е студено. Минусова температура на 10 април сутринта. И оранжерийни да са зеленчуците - това иска отопляване, нищо не може да върви, докато не се затопли нощната температура. Не стане ли 8-10 градуса през нощта, всичко стои и спи и чака! И с растенията е така." 

Разходите на производителите повишават изкупната цена на зеленчуците, а това води до високи крайни цени за клиента. Тази година от цените на основните хранителни стоки най- драстично е повишението на цената на олиото. Докато през 2020 година литър олио струваше около два лева, сега цената му се е увеличила двойно. Ниските добиви и лошото качество на слънчогледа през миналата година доведоха до драстично повишаване на изкупната му цена. Докато през 2019 година един тон се търгуваше около 550 лева, през есента на 2020 година той се търгуваше с близо 200 лева по-скъпо, а това неминуемо се отрази и на цената на олиото. Потребителите усещат по джоба си, че за същите стоки, купувани в предишните години, плащат по-висока цена. Това води до ограничения в пазаруването и лишения на трапезата. Причините за увеличението на цените на хранителните стоки са комплексни. Лошата реколта на зърнените култури през 2020 година, резките промени в климата, затворените граници и коронакризата, която нанесе щети на много земеделски отрасли, са част от факторите, които влияят на крайните цени за потребителите. Още в рубриката Новина плюс по АгроТВ.

Автор: Ана Минева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.