1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Украйна очаква 76,8 млн. тона зърно и маслодайни култури

Украйна очаква 76,8 млн. тона зърно и маслодайни култури

Сега обявеното количество е с 3 милиона тона по-голямо в сравнение с миналогодишното

През настоящата година Украйна ще прибере 76 милиона тона зърнени и маслодайни култури. Това се казва в най-новата прогнозата на местния съюз на зърнопроизводителите, която е завишена с близо 8 милиона тона спрямо очакванията от пролетта.
 
Сега обявеното количество е с 3 милиона тона по-голямо в сравнение с миналогодишното, а причините за оптимистичните предвиждания са подходящите метеорологични условия и надвишаващите очакванията добиви. Двата фактора компенсират намалените с 2,2 милиона хектара площи.
 
При тези условия Украйна ще може да изнесе близо 48 милиона тона, при 58 милиона тона, експортирани през приключилия на 30 юни предишен сезон. От износа на зърно, маслодайни и масла страната успя да реализира 18,3 милиарда евро.
 
В случай, че се възстанови износът през Черно море, през новия сезон Украйна ще успее да запази нивото от предходния период, смятат от Съюза на зърнопроизводителите. Необходимо е и да се подобри логистиката по алтернативните маршрути, включително през дунавските пристанища. При условие, че Русия е блокирала черноморския коридор и атакува пристанищата, е наложително да се създадат нови трасета за експорт, при които разноските да са сравними с транспорта по море.
 
Прогнозата за пшеничената реколта сочи 20,2 милиона тона, след като през 2021 година Украйна прибра рекордните 33 милиона тона. Експортният потенциал за хлебно зърно е около 15 милиона тона, а от миналогодишната реколта в складовете са останали още 4 милиона тона.
От ечемика се очакват 5,2 милиона тона, което е с 600 хиляди тона по-малко, отколкото през миналата година. Реколтата от царевица се оценява на близо 27 милиона тона, колкото беше и през 2022-а, а износът би могъл да достигне 22 милиона тона. Ръст се очаква при слънчогледа, като реколтата ще бъде в размер на 13,9 милиона тона, спрямо 11 милиона тона през миналия сезон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.