1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Украйна ще обработи до 80% от площите за пролетници

Украйна ще обработи до 80% от площите за пролетници

Напредъкът на кампанията е затруднен най-вече от военните действия

Пролетната сеитба в Украйна ще се състои, въпреки продължаващите военни действия. Към днешна дата кампанията, или подготовката за нея, е започнала в 20 от 24-те административни области на страната, съобщи министър-председателят Денис Шмигал. 
 
Според премиера тази година ще могат да се обработят около 80 % от площите, засети и през 2021-та. Напредъкът на кампанията е затруднен най-вече от военните действия, както и от проблеми с доставките на посевен материал и гориво.
 
Освен това президентът Володимир Зеленски обвинява руската армия, че минира ниви в окупираните региони и в кражба на селскостопански машини. Затова украински експерти са скептични в оценката си относно площите, които ще могат да бъдат засети. Анализ на Украинския Агробизнес Клуб показва, че с пролетници ще бъдат засети най-много 15 милиона хектара, което е равно на 72 % от обема от предишни години. По данни на организацията общата селскостопанска площ на Украйна, използвана за полски култури, е около 28 мили
она хектара. От тях през миналата есен със зимни култури бяха засети 7 и половина милиона. Сега усилията на държавата са насочени към земите извън окупираните от Русия региони.
От аграрното ведомство в Киев предполагат, че тази пролет стопаните ще се концентрират върху култури като елда, соя, овес, захарно цвекло или просо, които са важни за продоволствието в страната, вместо да сеят царевица и слънчоглед. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.