1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Украйна увеличава площите с маслодайни култури

Украйна увеличава площите с маслодайни култури

За Украйна транспортният коридор през Черно море остава от решаващо значение

За предстоящата реколта фермерите в Украйна ще засеят повече маслодайни култури за сметка на пшеницата. Това прогнозират от земеделското министерство в Киев, където очакват увеличение на площите с рапица и слънчоглед.
 
С това стопаните реагират на проблемите с логистиката, възникнали след руската агресия. Маслодайните култури се продават на по-висока цена в сравнение със зърното, а заради по-малкия си обем причиняват по-ниски транспортни разходи. Това е и причината за намаленото производство на пшеница, което въпреки това ще бъде двойно по-голямо от необходимото за задоволяване на вътрешното потребление. Така и през новата година Украйна ще има стабилен износ, макар и по-малък, отколкото през 2022.
От министерството признават, че в началото на новия вегетационен период фермерите в страната се борят с финансови проблеми и трудно ще се справят с разноските по обработка на почвата, сеитба, торене и растителна защита. Въпреки това се очаква стопаните да засеят възможно най-големи площи, стига това да е възможно на фона на военните действия.
 
За Украйна транспортният коридор през Черно море остава от решаващо значение. През изтеклата година близо 600 кораба бяха натоварени в пристанищата, изнасяйки около 16 милиона тона аграрни продукти. Въпреки това от аграрното ведомство са на мнение, че капацитетът на трите най-големи пристанища в региона на Одеса все още не е изчерпан. Причината е, че, според Киев, Русия бави проверките на корабите, преминаващи през Босфора.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.