Върховният административен съд на Франция потвърди забраната на неоникотиноидите

Жалби срещу забраната подадоха както производителите на препарати, така и браншовите организации на производителите на пшеница, царевица, захарно цвекло и плодове

Френската забрана за прилагане на неоникотиноиди беше потвърдена от Върховният административен съд в Париж. С решението си магистратите отхвърлиха жалба, подадена от браншовата организация на производителите на препарати за растителна защита.
 
Забраната за употреба на веществата клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам, тиаклоприд и ацетамиприд влезе в сила през септември 2018 година, след като Националното събрание гласува промени в закона за растителната защита.
 
Жалби срещу забраната подадоха както производителите на препарати, така и браншовите организации на производителите на пшеница, царевица, захарно цвекло и плодове. Според жалбоподателите със забраната френските власти са нарушили Европейския регламент за препаратите за растителна защита.
 
Първоначално Върховният административен съд замрази делото, за да изчака решението на Европейския съд в Люксембург. През октомври миналата година тамошните магистрати отсъдиха, че забраната е законна, така че делото в Париж продължи. Според съдиите научните изследвания ясно са доказали, че неоникотиноидите вредят на пчелите и другите опрашители. В същото време жалбоподателите не са привели нови аргументи, които да оборят научните данни. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.