1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Върховният административен съд на Франция потвърди забраната на неоникотиноидите

Върховният административен съд на Франция потвърди забраната на неоникотиноидите

Жалби срещу забраната подадоха както производителите на препарати, така и браншовите организации на производителите на пшеница, царевица, захарно цвекло и плодове

Френската забрана за прилагане на неоникотиноиди беше потвърдена от Върховният административен съд в Париж. С решението си магистратите отхвърлиха жалба, подадена от браншовата организация на производителите на препарати за растителна защита.
 
Забраната за употреба на веществата клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам, тиаклоприд и ацетамиприд влезе в сила през септември 2018 година, след като Националното събрание гласува промени в закона за растителната защита.
 
Жалби срещу забраната подадоха както производителите на препарати, така и браншовите организации на производителите на пшеница, царевица, захарно цвекло и плодове. Според жалбоподателите със забраната френските власти са нарушили Европейския регламент за препаратите за растителна защита.
 
Първоначално Върховният административен съд замрази делото, за да изчака решението на Европейския съд в Люксембург. През октомври миналата година тамошните магистрати отсъдиха, че забраната е законна, така че делото в Париж продължи. Според съдиите научните изследвания ясно са доказали, че неоникотиноидите вредят на пчелите и другите опрашители. В същото време жалбоподателите не са привели нови аргументи, които да оборят научните данни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.