1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕФСА проверява извънредните лицензи за употреба на неоникотиноиди

ЕФСА проверява извънредните лицензи за употреба на неоникотиноиди

До момента 10 държави са издали извънредни лицензи, сред които най-силно изпъква Франция

След като редица страни издадоха извънредни лицензи за употребата на неоникотиноиди, Европейската агенция по безопасност на храните реши да провери дали тези стъпки са оправдани. Под въпрос е цялостният процес на издаването на лицензи за препарати за растителна защита.
 
При оценката за съразмерността на издаването на разрешителни за неоникотиноиди ЕФСА смята да включи и възможните алтернативи, особено за третирането на посевен материал за захарно цвекло. На фона на стратегията "От фермата до вилицата" Агенцията ще разгледа и дали методите, които прилагат отделните държави при издаването на лицензи, са подходящи и целесъобразни. Според ЕФСА намаляването на препаратите за растителна защита е една от най-важните цели при осъществяването на Зелената сделка. Още в началото на годината тя препоръча неоникотиноидите да бъдат извадени от списъка с разрешените вещества. Тогава Европейската комисия последва тази линия и отказа нов лиценз за съответните препарати.
 
Въпреки това до момента 10 държави са издали извънредни лицензи, сред които най-силно изпъква Франция. Още преди три години новоизбраният тогава френски президент Еманюел Макрон се зарече, че ще забрани неоникотиноидите, но беше принуден да отстъпи пред исканията на фермерите, които изтъкват, че няма реална алтернатива за обработка на захарното цвекло срещу болести и вредители. Други държави с извънредни лицензи са Полша, Белгия, Дания, Австрия, Испания и Германия. Там министър Юлия Кльокнер е против веществата, но Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните въпреки това издаде разрешителното.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.