Внимателно да се преценяват инвестициите, за които се кандидатства, по 4.1, 4.2, съветват от МЗХГ

Експерти от ДФЗ и МЗХГ коментираха текущите приеми по 4.1 и 4.2 по време на 6-то Национално специализирано изложение на ягодоплодните в град Лозница

Събитието започна с приветствие от Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и от заместник-земеделския министър Георги Събев.
Божидар Петков, председател на БАМ-Я:

Bamq


„Българска асоциация на малинопроизводителите инвестира в знания, наука и ноухау, за да минимизира тези вредни влияния, доказателство за това е поредното издание на това събитие."

Георги Събев, служебен зам.-министър на земеделието, храните и горите:

"Това, което вие правите, е много ценно, разбира се, искам да пожелая на всички производители успешна реализация, както на българския, така и на международния пазар."

В програмата бяха включени кратки презентации от експерти на Агроведомството и Фонд Земеделие относно текущия прием по мярка 4.1 и 4.2 и възможности за инвестиции, пределно допустими  цени за създаване на насаждения на открито и в оранжерии, референтни цени за техника машини и съоръжения.
Юксел Кошкоджук, експерт дирекция „Договориране“, ДФЗ:

„Това, което предполагам вас като членове н БАМ-Я ви интересува, по тази мярка могат да се подават инвестиционни проекти за създаване на трайни насаждения, тоест насаждения от малини и ягодоплодни , изграждане на съоръжения. Освен това с оглед на климатичните промени е почти невъзможно земеделие без напояване."

BAmq

Владислав Цветанов, началник отдел в Дир. "Развитие на селските райони", МЗХГ:

„Всеки, който прави инвестиционен проект трябва да си даде реална представа за това какво му предстои като стъпки и има ли достатъчно финансови възможности дали тези инвестиции, които ще направи, дали ще му донесат рентабилност в неговото стопанство. Ние от МЗХГ индикираме, че понякога земеделските стопани залагат в своите проекти инвестиции на такива стойности, които не са по техните сили. Това го установяват в процеса на изпълнение на проектите."

BAMQ

Критериите за оценка са насочени в интерес на проекти за напояване и иновации, допълни още експертът.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.