1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Внимателно да се преценяват инвестициите, за които се кандидатства, по 4.1, 4.2, съветват от МЗХГ

Внимателно да се преценяват инвестициите, за които се кандидатства, по 4.1, 4.2, съветват от МЗХГ

Експерти от ДФЗ и МЗХГ коментираха текущите приеми по 4.1 и 4.2 по време на 6-то Национално специализирано изложение на ягодоплодните в град Лозница

Събитието започна с приветствие от Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и от заместник-земеделския министър Георги Събев.
Божидар Петков, председател на БАМ-Я:

Bamq


„Българска асоциация на малинопроизводителите инвестира в знания, наука и ноухау, за да минимизира тези вредни влияния, доказателство за това е поредното издание на това събитие."

Георги Събев, служебен зам.-министър на земеделието, храните и горите:

"Това, което вие правите, е много ценно, разбира се, искам да пожелая на всички производители успешна реализация, както на българския, така и на международния пазар."

В програмата бяха включени кратки презентации от експерти на Агроведомството и Фонд Земеделие относно текущия прием по мярка 4.1 и 4.2 и възможности за инвестиции, пределно допустими  цени за създаване на насаждения на открито и в оранжерии, референтни цени за техника машини и съоръжения.
Юксел Кошкоджук, експерт дирекция „Договориране“, ДФЗ:

„Това, което предполагам вас като членове н БАМ-Я ви интересува, по тази мярка могат да се подават инвестиционни проекти за създаване на трайни насаждения, тоест насаждения от малини и ягодоплодни , изграждане на съоръжения. Освен това с оглед на климатичните промени е почти невъзможно земеделие без напояване."

BAmq

Владислав Цветанов, началник отдел в Дир. "Развитие на селските райони", МЗХГ:

„Всеки, който прави инвестиционен проект трябва да си даде реална представа за това какво му предстои като стъпки и има ли достатъчно финансови възможности дали тези инвестиции, които ще направи, дали ще му донесат рентабилност в неговото стопанство. Ние от МЗХГ индикираме, че понякога земеделските стопани залагат в своите проекти инвестиции на такива стойности, които не са по техните сили. Това го установяват в процеса на изпълнение на проектите."

BAMQ

Критериите за оценка са насочени в интерес на проекти за напояване и иновации, допълни още експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.