1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Всяка година Синджента инвестира 1.7 млрд. долара в научно-изследователска дейност за едно още по-успешно производство

Всяка година Синджента инвестира 1.7 млрд. долара в научно-изследователска дейност за едно още по-успешно производство

Ерик Фиъруалд, главен изпълнителен директор на Синджента Груп: Добрите агрономически практики в съчетание със съвременна селекция семена, иновативни ПРЗ, торове и биологични продукти, заедно с дигитални решения, могат да доведат до резултатите, които искаме

Годишна конференция, посветена на съживяването на хранителната система, стана част от онлайн Форум за бъдещето на земеделието. Участие взеха представители на бизнеса и търговията, земеделието, политиката, администрацията, Световната здравна организация, банковия сектор, неправителствени организации и природозащитници от цял свят.

Във фокуса на дискусиите бяха теми като устойчивост на хранителната система, климатичните промени, предизвикателствата и заплахите в глобален мащаб.

Катерин Бертини от Чикагския съвет по глобални въпроси очерта огромните предизвикателства пред човечеството: промените в климата, глада, бедността, миграцията, пандемията.

„Тези заплахи не признават граници. Честотата на природните катаклизми нараства драматично. Всички ние трябва да се обединим в усилията си за решаването на тези проблеми. В този процес важна роля имат фермерите, преработвателите, дистрибуторите, консуматорите. Глобални усилия и ефективно лидерство – това е ключът към общия успех. Днешните проблеми трябва да превърнем в решения, които да бъдат постижими възможности.

По думите й устойчивото на климатични промени земеделие е възможно.

От своя страна фермерът Бенедикт Бьосел заяви, че земеделието е едно от решенията на някои от глобалните проблеми. Според него земеделците се нуждаят от информация и обучение как да произвеждат устойчиво. От една страна трябва да следят цените на продукцията, грижейки се за околната среда и подкрепяйки местните общности и селските райони, а от друга - ценейки и опазвайки ресурси като вода, биоразнообразие. Той постави въпроса за привличане на млади хора в земеделието.

Иновациите са пътят към решаването на световните предизвикателства, сподели Ерик Фиъруалд, главен изпълнителен директор на Синджента Груп и председател на Фондация за устойчиво земеделие.

„Всички ние - частните компании, заедно с правителствата и неправителствените организации помагаме на фермерите и всички ние имаме много важна роля за решаването на проблемите в земеделието.

Хранителната система трябва да бъде така адаптирана, за да е сигурно, че ще има достатъчно храна за всеки човек въпреки климатичните промени. И тези промени не са бъдеща заплаха, а настояща – вече виждаме рекордни температури, суша, наводнения, бури, градушки. И освен това – поява на нови неприятели.

Ще ви дам примери – през септември 2019 г. посетих Нидерландия. Един фермер Томас ми сподели, че има неприятел, който преди това не се е появявал по доматите. Оказа се, че това е Доматения молец - Tuta absoluta, познат в Централна Америка, който никога не се беше появявал в Нидерландия. Сега с глобалното затопляне този неприятел се придвижва все повече и повече на север.

Друг пример – поява на нов неприятел по царевицата, който се разпространява от 2 години. Говорих с фермер от САЩ, който ми разказа за невиждана суша в западните щати, която е предизвикала рекордни горски пожари. Австралия, която страдаше от суша, сега има наводнения. Виждате с какво се сблъскват фермерите. Това е реална заплаха за тях и за глобалното осигуряване на храна, което допълнително беше засегнато от пандемията.

От друга страна, земеделието причинява 12% от парниковите емисии. Това трябва да бъде намалено поне с 50 процента до 2030 година, за да се постигат целите на парижкото споразумение за климата.

През последните 60 години революция в земеделието беше постигната чрез иновации в семена, торове и препарати. От 1960 г. производството на храна беше утроено. Днес земеделието вече има избора да стане нетен секвестатор на въглерод.“

Според Ерик Фиъруалд много е важно индустриите, правителствата, неправителствените организации, академичните среди и медиите да си сътрудничат, за да стимулират действията в областта на климата. Той е твърдо убеден, че селското стопанство може да бъде част от решението, като работи със земеделските производители за използване на безопасни съвременни технологии и най-добри агрономически практики. Като например технологията No-till, която помага за запазване на въглерода в почвата, по-добро влагозадържане, обогатяване на почвата с микроорганизми. Друга практика е използването на покривни култури, които също увеличават въглерода в почвата и осигуряват добра защита от ерозия и суша. Трета практика е подобряване на ротацията на културите и т.н.

Всички тези практики в съчетание с модерни семена, препарати и торове, биологични продукти, заедно с дигитални решения могат да доведат до резултатите, които искаме, подчерта Ерик Фиъруалд.

„Ще ви дам още един положителен пример как помагаме за благоденствието на фермерите - през 2019 г. посетих ферма за люти чушки в Индия, където фермерът ми сподели, че благодарение на нашите семена изкарва добра реколта въпреки високите температури в страната. Благодарение на добрите доходи той можеше да изпрати сина си да учи в медицинско училище.

Всяка година Синджента инвестира 1.7 млрд. долара в научно-изследователска дейност – в нови продукти и технологии, за да успяват фермерите да има едно още по-печелившо производство, същевременно защитавайки околната среда.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.