1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. За сезон 2022/23 се очакват рекордни площи с рапица

За сезон 2022/23 се очакват рекордни площи с рапица

Най-много допълнителни площи ще бъдат заделени в големите държави-производителки – Канада и Европейския съюз

Рекордните 40 милиона хектара в цял свят ще бъдат засети с рапица за сезон 2022/23, или 2% повече, отколкото за предстоящата реколта, прогнозират от Световния съвет по зърното. Като причина за това увеличение експертите посочват сериозния скок на цените и нарасналото международно търсене.
 
Най-много допълнителни площи ще бъдат заделени в големите държави-производителки – Канада и Европейския съюз. За настоящата година за Съюза се прогнозират 5,6 милиона хектара, най-вече заради разширението на нивите във Франция и Германия. Това са 1 милион хектара по-малко в сравнение с 2017-та, когато в ЕС с рапица бяха засети 6,8 милиона хектара.
 
Пазарни анализатори считат прогнозата на Световния съвет по зърното за по-скоро предпазлива, тъй като условията за пласмент на рапица остават много атрактивни, особено след като от догодина в много държави от Съюза производството на биогорива на базата на палмовото масло вече няма да се приспада от задължителните квоти.
 
Затова производителите на такива горива съвсем скоро ще се пренасочат към алтернативни суровини, като рапичното масло е на първо място сред потенциалните кандидати. 
 
Стимул за високите цени на маслодайната култура в момента е слабата реколта през миналата година. Затова Канада се очаква също да увеличи площите си с 4 процента до 9,4 милиона хектара. За Украйна, друг голям производител, се прогнозират 1,1 милион хектара, което е със 100 000 повече, отколкото през миналия сезон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.