1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделци критикуват нисколихвените кредити от ДФЗ

Земеделци критикуват нисколихвените кредити от ДФЗ

Адриан Николов, земеделски производител

От 21 януари стопаните могат да подават заявления за кредит за семена, разсад и торове в сектор зеленчуци, плодове, винени лозя и маслодайна роза

Документи се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ до 12 март. Кредитът ще бъде изплатен до 9 април, а възстановяването на сумата ще трябва да се извърши до 30 ноември тази година. Финансовият ресурс е 6 млн. лв. за направление зеленчуци и 6 млн. лв. за трайни насаждения. Лихвата по кредита е в размер на 1,5 % годишно. Въпреки примамливите условия, някои земеделци изразиха скептицизъм и неодобрение. Ето коментар от Адриан Николов, производител на плодове и зеленчуци от Добричко:

"Кредитът ще e неприложим, предполагам и за повечето от малките и средните стопани, за които се предполага, че са в таргет групата. Условията, които са указани от Фонда, те са малко повече от тези, които ми дава банката, с която работя. Отделно, залозите, които се изискват от тези кредити, са абсолютно същите като на банките. Ако човек иска да кандидатства, се оказва, че трябва да заложи или инвентар, или да ипотекира имот. Тук идва въпросът, тези малки и средни производители, от които повечето работят с инвентар под наем, те повечето са с наета земя, нямат собствена, тези хора няма да имат никакъв шанс да кандидатстват."


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.