1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделците ще трябва да избират подпомагането си

Земеделците ще трябва да избират подпомагането си

Отделената компенсация от над 2 милиона лева за природни бедствия поставя земеделски стопани на кръстопът. Те трябва да избират дали да подадат документи за подпомагане от Обвързана подкрепа или за Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия. От бранша се притесняват, че сумата за компенсация поради лоши климатични условия, не е точно фиксирана за декар. Фермерите не са сигурни дали площите им ще бъдат оценени като 100% пропаднали.

Държавен фонд Земеделие утвърди финансовия ресурс от 2 милиона 144 хиляди лева по схема за държавна помощ на стопани с 100% пропаднали площи. За момента, от съюза на Дунавските овощари предполагат, че подкрепата за тях, ще бъде в размер на 200 лева на декар. От бранша коментират, че на първоначален етап паричната сума ще бъде достатъчна, но парите няма да успеят да покрият понататъшните разходи, създадени в следствие на неблагоприятните климатични условия.

За да получат компенсацията за щети по земеделските култури в резултат от неблагоприятни климатични условия, фермерите трябва да пуснат заявление за участие за държавна помощ. В последствие експерти оценяват щетите върху растенията на място.

Подпомагането обхваща природни бедствия като наводнения и градушки. Те се отдават и при много ниски нехарактерни за сезона температури, довели до замръзване на посевите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.