1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Знаете ли коя компания има най-голямото портфолио със сорго в Европа?

Знаете ли коя компания има най-голямото портфолио със сорго в Европа?

При сухи условия културата осигурява рентабилност

Соргото е едно от най-разпространените културни растения в света, като заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Културата е приспособена за отглеждане както в райони с тропичен и субтропичен климат, така и в зони с умерени температури и валежи.

Статистиката показва, че 85% от обработваемите площи в Европа са при неполивни условия, което в комбинация с глобалното затопляне и честите засушавания е предпоставка все повече фермери да се насочат към по-устойчиви на тези екстремни условия култури.

Соргото е култура, чиито корени произлизат от Африка и това е предпоставка и сигурност, че при по-сухи условия културата може да се представи отлично и да подсигури рентабилността и възвръщаемостта на земеделските производители.

Отвъд своите агрономически и екологични качества зърното на соргото, с хранителните си качества, е конкурентно на други зърнени култури по отношение на протеини, енергия, витамини, минерали, а също така е богат източник на фибри.

Широкото разпространение на соргото по света го утвърждава като икономически важна култура за земеделието и обуславя неговото място в стопанствата. В Европа отглежданите площи със сорго са 5 500 000 дка, като очакванията са тези площи да нараснат двойно до 2026 г. 20% от тези площи са засети с хибриди на Лидеа. Правилният подбор на хибриди е от съществено значение за доброто отглеждане на сорго.

В своята продуктова листа за България Лидеа представя както хибриди за зърно в различни групи по ранозрелост, така и такива за силаж.

В направлението сорго за зърно най-ранният хибрид в портфолиото е ЕС Арморик – продукт с висока производителност и оранжево-лилав цвят на зърното, подходящ и за втора култура.

ЕС Шамал е ранен хибрид с оранжев цвят на зърното. Нова генерация от ранната група с потенциал за добив, равен на средно късната група.

В средно късната група предложенията са две – ЕС Ализе и ЕС Фьон. ЕС Ализе е с червен цвят на зърното, осигурява стабилен и сигурен добив дори и при сухи условия и ниски нива на разпиляване на зърното при прибиране, което го прави абсолютен лидер за всички региони в страната. ЕС Фьон осигурява дружно поникване и бърз начален старт. Представя се отлично както при оптимални, така и в засушливи условия. Хибрид с кремаво-червен цвят на зърното.

ЕС Албанус е ранен хибрид с бял цвят на зърното, което го прави подходящ за изхранване на птици. Ниски растения, устойчиви на полягане и с отлично представяне и потенциал за добив.

В сегмента силажно сорго ЕС Арматан е хибрид в средно ранната група, с фертилна метлица, подходящ както за изхранване на животни, така и за производство на биогаз.

Биомас 133 е силажен хибрид със стерилна метлица и много високи растения, селектиран да отговори на нуждите за производство на биогаз.

BMR GOLD X е средно късен, високоадаптивен хибрид от силажна система BMR (Brown Mid Rib – тъмнокафява централна нерватура), с високо съдържание на захари и отлична смилаемост на силажа.

Джъмбо Стар е едногодишен хибрид за многократен откос (до 3-4 откоса при неполивни условия), който образува много разклонения с бърз растеж. Джъмбо Стар е с ниско съдържание на лигнин и с много добра смилаемост и енергийна стойност на силажа. Подходящ за силаж, сенаж, зелено торене и пасище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.