Новата помпа в станция „Каварна-2” ще заработи днес

Водоподаването към поливните площи не е спирало, уточниха от Клон Черно море към „Напоителни системи”

Проблемът с напояването в Каварненско е на път да бъде решен. Новата вертикална помпа и кабелът за нея са доставени и се монтират още днес, предсрочно, а не в сряда, както вчера беше разгласено. В това ни увери управителят на местния клон Черно море към Напоителни системи Ведат Сакаллъ. Водоподаването към земеделските производители не е прекъсвано и по време на аварията, допълниха от звеното.

 Ведат Сакаллъ, управител на „Напоителни системи”, Клон Черно море:

„В помпена станция „Каварна-2” има два дълбоки сондажа. Едната помпа е с капацитет 15 литра/секунда, а другата е с по-голям: 50 литра/секунда. Именно голямата аварира преди 20 дни. Ние веднага проверихме какъв е проблемът с помпата. Това изисква специално оборудване и изваждане на помпата. Забавиха ни и дъждовете в района на Каварна. Този път аварията беше сериозна, защото се повредиха и помпата и кабела. Наложи се да купим нова помпа и нов кабел, уточнявам – изцяло за сметка на „Напоителни системи”. Това отне доста време, но през това време не сме прекъсвали водоподаването, защото малката помпа не е спирала да работи и да пълни изравнителя. Искам да кажа, че разпространената информация от фермери в района и от организационния секретар на Асоциация „Български пипер” не е вярна, защото водоподаването не е спирало.”

Производители на зеленчуци от района на Каварна алармираха, че не могат да поливат полетата си в горещото време и реколтата им ще загине. В понеделник Ведат Сакаллъ се е срещнал с фермери от района и ги е уверил, че помпата ще бъде подменена. Той сподели, че зеленчукопроизводителите са изказали удовлетворение от обещаното от „Напоителни системи”.

Управителят допълни, че ще бъде направена проверка на поливните площи, защото разгласените 3000 дка със спряно напояване не отговарят на истината. Помпена станция „Каварна-2” по договор доставя вода на общо 750 дка, 447 от декарите са засадени с пипер, 150 дка е бостан и 150 дка със зеленчуци.