Огромни наводнения в земеделски площи в Китай

Проливни и дълготрайни дъждове в южните и източните региони на Китай причиниха тежки наводнения. Стотици реки излязоха от коритата си и заляха огромни земеделски площи и животновъдни стопанства. Смята се, че във водите са загинали милиони свине.
 
По данни на китайските власти в някои от засегнатите региони водата е надминала нивата от катастрофалните наводнения през 1998 година. За 33 реки са измерени рекордно високи нива. Под вода са повече от 20 000 квадратни километра, или близо една пета от територията на България. Преди 22 години наводнени бяха повече от 80 000 квадратни километра.
 
Най-засегнати са земите по поречието на Яндзъ, най-вече в долното течение, където е концентрирано производството на ориз. В тези провинции стопаните обикновено прибират по 56 милиона тона ориз, или две пети от цялата китайска реколта. Унищожени са огромни площи с посеви, което неминуемо ще доведе до скок на цените и до увеличаване на вноса, коментират медиите в страната.
 
Към недостига на ориз се прибавят и проблемите в свиневъдството, което и без това е засегнато от африканската чума. През миналата година болестта причини смъртта на 180 милиона свине, или 40 на сто от поголовието. Сега наводненията разпространяват заразата, тъй като във водите са се удавили няколко милиона животни, сред които и много носители на вируса. Според все още неофициални данни броят на загиналите свине доближава 20 милиона, или 5 % от сегашното поголовие.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.