Суша и грешки в агротехниката провалиха житните посеви в Добруджа

Добруджански земеделски институт, ССА проведе открит ден

Състоянието на пшеницата в Добруджа е тревожно. Добивите ще бъдат с около 40% по-ниски в сравнение с предходната стопанска година. До момента са подадени 300 000 заявления за пропаднали посеви. Какво се случва с пшеницата в житницата на България, вижте анализ от Открития ден в Добруджанския земеделски институт към Селскостопанска академия.

Пожълтели полета с пшеница, изсъхнали и превърнати в слама растения – това е картината в по-голямата част от Добричка област. Състоянието на пшеницата е особено тревожно в крайморските общини, в които до 80% от посевите са провалени. Какви ще бъдат добивите? Проф. Иван Кирков от Добруджанския земеделски институт запозна земеделците с обстановката в момента. Има посеви, в които само една трета от класа формира зърно, има полета, в които на квадратен метър има запазени едва по 5-6 класа, които са с наполовина налято зърно. При около 30% от площите с пшеница в крайморските общини Шабла, Каварна, Балчик добивите ще бъдат между 50 и 150 кг от декар, каза Киряков.

Климатичните предизвикателства са един от факторите за лошото състояние на пшеницата. Вторият са грешките на земеделските стопани, категорични са учените. Според тях те залагат на неадекватна сортова структура и взимат неправилни технологични решения при третирането на културите. За поредна година селекционерите подчертаха, че вкарването на огромни количества азотни торове при сухи условия допълнително усложнява и влошава състоянието на посевите. Проф. Иван Киряков участва в комисията на ОД „Земеделие”, която обследва посевите в Добруджа. Очаква се до 300 000 дка с пшеница да бъдат разорани в Добруджа. Общият размер на житните масиви в региона е 1,3 млн. дка. Пожълтелите пшеници ще бъдат ожънати по-рано – между 20 и 30 юни. 

Земеделски стопани, учени, представители на агробизнеса се запознаха на полето със селекцията на Добруджанския земеделски институт.

Още от открития ден гледайте в програмата на АгроТВ.Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.